UNICEF vaccineert met spoed meer dan 350.000 Rohingya-kinderen tegen mazelen

Bangladesh, 10 November 2017 – Zeker 360.000 kinderen tussen de zes maanden en 15 jaar worden de komende dagen gevaccineerd tegen mazelen en rodehond. UNICEF heeft met partnerorganisaties en de overheid van Bangladesh de handen ineengeslagen om de mazelenuitbraak onder de gevluchte Rohingya zo snel mogelijk de kop in te drukken.

Onder de 611.000 vluchtelingen zijn nu al ruim 412 gevallen van mazelen bekend. Zeker 82 procent daarvan zijn kinderen onder de vijf jaar. Ook is er al een dode gevallen. De ziekte is extreem gevaarlijk voor ongevaccineerde en ondervoede kinderen. Eduard Beigbeder, UNICEF-directeur van Bangladesh: ‘Deze mazelenuitbraak is het gevolg van overbevolkte opvangplekken, ondervoeding en een ernstig gebrek aan water en hygiënische toiletvoorzieningen in de opvangkampen. Kinderen lopen extra risico tijdens een mazelenuitbraak, omdat de ziekte voor hen dodelijk kan zijn. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk zoveel mogelijk kinderen te vaccineren.’

UNICEF heeft met partnerorganisaties in allerijl zeventig mensen opgeleid om vanaf morgen zeker 360.000 kinderen te kunnen vaccineren. Zij zullen peuters en baby’s ook andere vaccins toedienen, zoals een inenting tegen polio. Voor de kinderen die al ziek zijn, zorgt UNICEF voor vitamine A, antibiotica en ORS, een middel dat uitdroging als gevolg van diarree tegengaat. Om te voorkomen dat de mazelenuitbraak zich uitbreidt, verspreiden we ook 3,2 miljoen waterzuiveringstabletten en ruim 18.000 hygiëne-kits met daarin bijvoorbeeld zeep.

Dit is al de tweede grootschalige vaccinatie-actie voor de Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh. Tussen 16 september en 4 oktober werden bijna 136.000 kinderen tussen de 6 maanden en 15 jaar tegen mazelen gevaccineerd.

De noden zijn enorm en nemen dag na dag toe. Maar de financiering blijft zeer beperkt. UNICEF heeft 76 miljoen dollar nodig om levensreddende humanitaire hulp te verlenen aan getroffen kinderen en vrouwen. Dusver is ongeveer 17% van het gevraagde bedrag ontvangen.

UNICEF België lanceerde een oproep voor steun aan de Rohingya kinderen op de vlucht. Giften zijn welkom op BE 31 0000 0000 5555 met vermelding “Rohingya” of online via www.unicef.be/gift

Meer informatie:

Philippe Henon
Persattaché,
UNICEF België
Tel: (+32) 2 477/55.50.23
phenon@unicef.be
@philippehenon