UNICEF verhoogt oproep Cycloon Idai naar 122 miljoen US Dollar

Meer dan 1,5 miljoen kinderen hebben dringend hulp nodig in Mozambique, Malawi en Zimbabwe

Naar schatting 3 miljoen mensen, waarvan meer dan de helft kinderen, hebben dringend humanitaire hulp nodig in Malawi, Mozambique en Zimbabwe in de nasleep van Cycloon Idai.  De doortocht van de cycloon wordt beschouwd als  de ergste ramp waardoor zuidelijk Afrika sinds minstens twee decennia werd getroffen.

UNICEF lanceerde een oproep voor 122 miljoen US-dollar ter ondersteuning van zijn  humanitaire acties voor de kinderen en gezinnen die het slachtoffer werden van Cycloon Idai  in de drie getroffen landen.

Dit bedrag is een herziening van de eerdere oproep van 28,3 miljoen USD Dollar na de evaluaties van de voorbije dagen.  Dit nieuwe bedrag omvat zowel de vroege respons- als de  herstelfase voor de komende 12 maanden (met aanvullende vereisten voor Malawi en Zimbabwe voor voedselonzekerheid en droogtebestrijding).

De enorme omvang van de verwoesting die Cycloon Idai heeft aangericht, wordt met de dag duidelijker”, zei UNICEF-directeur Henrietta Fore, die vorige week een bezoek bracht aan het door storm verwoeste Beira in Mozambique. “Het leven van miljoenen kinderen en gezinnen staat op het spel en we moeten dringend een snelle en effectieve humanitaire reactie opbouwen in alle drie de landen.”

Zoals UNICEF al eerder aankondigde, voeren we een race tegen de klok.  Naarmate we een beter zicht krijgen op de situatie, worden de statistieken er niet beter op… We moeten snel ingrijpen om infectieziekten te voorkomen. De huidige omstandigheden – stilstaand water, gebrek aan hygiëne, ontbindende lichamen, overbevolking in tijdelijke schuilplaatsen – kunnen gemakkelijk leiden tot uitbraken van diarree, malaria en cholera waarvoor kinderen bijzonder kwetsbaar zijn.”, zegt Philippe Henon woordvoerder van UNICEF België
UNICEF is ook zeer bezorgd over de veiligheid en het welzijn van vrouwen en kinderen in de tijdelijke onderkomens. Zij lopen het risico op geweld en misbruik. Ook moet er werk gemaakt worden van de bestrijding van ondervoeding bij kinderen (via de verdeling van krachtvoer, het identificeren van alleenstaande kinderen en de opstart van het (nood)onderwijs.

In Mozambique, het zwaarst getroffen land, hebben 1,85 miljoen mensen, waarvan 1 miljoen kinderen dringend hulp nodig. “In Beira is er een kritieke schade aan de infrastructuur:  wegen, bruggen, ziekenhuizen, scholen….  Deze week is UNICEF er wel in geslaagd om een deel van de drinkwatersystemen in Beira te herstellen waardoor 500.000 mensen terug toegang hebben tot zuiver drinkwater.  Dit is echt van cruciaal belang in de noodfase waarin we ons bevinden”, zegt Henon. “De uitdaging bestaat er nu in om ook in  de rest van het land de watervoorziening in orde te krijgen.”

Dit is zeker geen sinecure. Vele stedelijke gebieden staan nog blank omdat het water nergens kan weglopen.  OoK de gewassen zijn beschadigd ,waarbij tot 50 procent van de jaarlijkse gewasproductie van Mozambique werd vernietigd.

In Malawi zijn meer dan 869.000 mensen, waaronder 443.000 kinderen, getroffen, met meer dan 85.000 mensen ontheemd.

In Zimbabwe zijn meer dan 270.000 mensen getroffen, van wie de helft kinderen zijn.

UNICEF heeft 122 miljoen dollar nodig voor dringende hulpverlening aan de kinderen in de drie landen.

UNICEF België lanceerde een noodoproep: Giften ter ondersteuning van de UNICEF noodhulpacties in Mozambique, Malawi en Zimbabwe zijn welkom via www.unicef.be/gift