UNICEF vraagt 2,8 miljard dollar voor noodhulp wereldwijd

UNICEF heeft 2,8 miljard dollar nodig om wereldwijd 43 miljoen kinderen te bereiken die opgroeien in humanitaire noodsituaties in 63 landen. Voor het eerst zal een kwart van de benodigde fondsen worden besteed aan onderwijs.

Irak, 16 juni 2015: Een leerling steekt haar hand op om een vraag te beantwoorden van haar lerares, Hiba Ahmed, in een klaslokaal in een tent in het Al-Takya Al-Kaznazaniya kamp vlakbij Bagdad.
© UNICEF/UNI194536/Khuzaie – Irak, 16 juni 2015: Een leerling steekt haar hand op om een vraag te beantwoorden van haar lerares, Hiba Ahmed, in een klaslokaal in een tent in het Al-Takya Al-Kaznazaniya kamp vlakbij Bagdad.

Volgens UNICEF is het van cruciaal belang dat dit jaar meer kinderen toegang krijgen tot onderwijs. In het begin van 2015 stuurde UNICEF 4,9 miljoen kinderen in rampsituaties naar school. Doel is dat dit stijgt naar 8,2 miljoen kinderen in 2016. Daarvan is meer dan de helft van Syrische afkomst, verblijvend in Syrië zelf of in omringende landen.

“Miljoenen kinderen zijn verstoken van een opleiding”, zegt Afshan Khan, directeur noodhulpprogramma’s van UNICEF. “Onderwijs is een levensreddende maatregel voor kinderen. Het geeft hen de kans te leren en te spelen en te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit van geweerschoten ​​en granaten, al is het maar voor even. Daarom wordt dit jaar een kwart van de fondsen die we nodig hebben bestemd voor onderwijs. Door kinderen en jongeren een opleiding te bieden hopen we dat ze perspectief krijgen op een betere toekomst voor zichzelf, hun familie en de samenleving. Op deze manier kunnen we de vicieuze cirkel van chronische crisis en onderontwikkeling doorbreken.”

Kinderen bedreigd door conflicten en klimaatverandering
De oproep van UNICEF voor fondsen is in 2016 verdubbeld ten opzichte van die van drie jaar geleden. Dat komt omdat er simpelweg meer geld nodig is. Door conflicten en extreme weersomstandigheden zijn miljoenen kinderen uit hun huizen verdreven en blootgesteld aan ernstige voedseltekorten, geweld, ziekte en misbruik. 

Rampen en conflicten zorgen er ook voor dat veel kinderen niet naar school kunnen en vaak vele jaren onderwijs missen. Ongeveer 1 op de 9 kinderen in de wereld woont op dit moment in een conflictgebied. Deze kinderen hadden in 2015 twee keer zoveel kans om voor hun vijfde verjaardag te sterven aan voorkombare oorzaken, vergeleken met kinderen die in veilige gebieden woonden.

Klimaatverandering is eveneens een groeiende bedreiging. Meer dan een half miljard kinderen wonen in gebieden met kans op overstromingen en 160 miljoen kinderen leven in gebieden waar extreme droogte voorkomt.

Tanzania, 14 april 2015: Een jongen wast zijn voetjes aan een waterpomp in een kamp in Dar es Salam in de Baga Sola regio. UNICEF heeft er 11 boorgaten en meer dan 200 latrines en 100 douches geplaatst, en ondersteunt er hygiëneprogramma’s in het kamp, waar momenteel 4900 Nigeriaanse vluchtelingen verblijven.
© UNICEF/UNI185027/Cherkaoui – Tanzania, 14 april 2015: Een jongen wast zijn voetjes aan een waterpomp in een kamp in Dar es Salam in de Baga Sola regio. UNICEF heeft er 11 boorgaten en meer dan 200 latrines en 100 douches geplaatst, en ondersteunt er hygiëneprogramma’s in het kamp, waar momenteel 4900 Nigeriaanse vluchtelingen verblijven.

Aantal kinderen op de vlucht blijft groeien
“Over de hele wereld zijn miljoenen kinderen gedwongen hun huis te verlaten om geweld en conflict te ontvluchten. De wereldwijde vluchtelingencrisis is ook een beschermingscrisis voor kinderen op de vlucht. Deze kinderen lopen een verhoogd risico slachtoffer te worden van misbruik, uitbuiting en mensenhandel” zegt Kahn. 

“In de afgelopen maanden heb ik met mijn eigen ogen gezien dat kinderen buitenproportioneel lijden, bijvoorbeeld in Burundi, het noordoosten van Nigeria en langs de migranten- en vluchtelingenroute in Europa“, zegt Khan.

UNICEF’s oproep voor noodhulp
UNICEF’s Humanitarian Action for Children (HAC) oproep voor 2016 richt zich op 76 miljoen mensen (waaronder 43 miljoen kinderen) in 63 landen.

  • Het grootste deel van de HAC appeal, namelijk 1,16 miljard dollar – wordt toegekend aan levensreddende hulp voor Syrië en de Syrische vluchtelingencrisis in Egypte, Irak, Jordanië, Libanon en Turkije. De belangrijkste behoeften zijn zuiver water, vaccinatie, onderwijs en bescherming van kinderen.
  • UNICEF vraagt 30,8 miljoen dollar voor hulp voor de vluchtelingen- en migrantencrisis in Europa.
  • UNICEF vraagt 180 miljoen dollar voor kinderen in Jemen, waar bijna 10 miljoen kinderen dringend behoefte hebben aan noodhulp in een conflict dat inmiddels al een jaar voortduurt.
  •  UNICEF heeft 25,5 miljoen dollar nodig om kinderen te beschermen in Burundi, een van de armste landen in de wereld, en om hulp te bieden aan Burundese vluchtelingen die zijn gevlucht naar Rwanda en Tanzania.
  • UNICEF ​​vraagt ​​ 188,9 miljoen dollar om te reageren op de humanitaire noden in Nigeria, Kameroen, Niger en Tsjaad. Hiermee kunnen de gevolgen van het geweld in het noordoosten van Nigeria worden aangepakt.
Jemen, oktober 2015 : Kinderen nemen deel aan zang, teken- en knutselactiviteiten en poppentheater in de Al Zubairi school in Sana’a. de activiteiten worden georganiseerd door UNICEF in het kader van het Kindvriendelijke Ruimtes-programma.
© UNICEF/UN08241/Madhok – Jemen, oktober 2015 : Kinderen nemen deel aan zang, teken- en knutselactiviteiten en poppentheater in de Al Zubairi school in Sana’a. de activiteiten worden georganiseerd door UNICEF in het kader van het Kindvriendelijke Ruimtes-programma.

UNICEF doet eveneens een beroep om ondergefinancierde (“vergeten”) noodsituaties, zoals de langdurige crises in Afghanistan, DR Congo en Soedan, te steunen. Voor al deze rampen was in 2015 minder dan 40 procent van de benodigde humanitaire fondsen beschikbaar.

Waarvoor worden de UNICEF-fondsen gebruikt?
Fondsen voor UNICEF worden ingezet voor onmiddellijke humanitaire respons, alsook voor werk op langere termijn om landen voor te bereiden op toekomstige rampen. In 2015 bereikte UNICEF miljoenen kinderen met humanitaire hulp, waaronder 22,6 miljoen mensen met zuiver water, 11,3 miljoen kinderen met vaccinaties tegen mazelen, 2 miljoen kinderen met behandeling voor ernstige ondervoeding, 2 miljoen kinderen met psychosociale ondersteuning en 4 miljoen kinderen met basisonderwijs.

Giften ter ondersteuning van de wereldwijde noodhulpactiviteiten van UNICEF zijn welkom op ons rekeningnummer BE 31-0000 0000 – 5555  of  via het online formulier

Blijf op de hoogte van onze activiteiten in België en in de wereld