Dringend vaccinaties nodig voor 8 miljoen kinderen in Soedan

Soedan beleeft één van de zwaarste mazelenepidemies uit zijn recente geschiedenis. Sinds het einde van 2014 werden tussen de 1.700 en 3.000 mensen besmet, zeker 22 patiënten overleden aan hun symptomen. Kinderen zijn extra kwetsbaar: 69% van alle patiënten in Soedan is jonger dan 15 jaar, 52% is zelfs jonger dan vijf.

Daarom lanceren het ministerie van Volksgezondheid, UNICEF en nationale partners nu een grootschalige vaccinatiecampagne om 7,9 miljoen kinderen jonger dan 15 jaar te vaccineren tegen deze levensbedreigende ziekte.

“Mazelen is een levensbedreigende ziekte, maar één die gemakkelijk kan worden voorkomen met tijdige vaccinatie“, vertelt Geert Cappelaere, UNICEF-vertegenwoordiger in Soedan.

“Elk meisje en elke jongen moet worden bereikt, ongeacht waar ze wonen. Er zijn geen excuses en geen kind mag worden uitgesloten.”

Kinderen lopen het grootste risico bij mazelen. Een risico dat bovendien verhoogd wordt door ondervoeding: ondervoede kinderen kunnen ernstige complicaties overhouden aan de mazelen zoals blindheid, oorontsteking, longontsteking en ernstige diarree.

Een reële bedreiging voor Soedan waar ongeveer 36 procent van de kinderen kampt met een groeiachterstand. Bovendien heeft het land een van de hoogste niveaus van ondervoeding in Afrika.

Vaccineren in conflictgebied

Maar 8 miljoen kinderen vaccineren in een land dat verscheurd wordt door conflicten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. In sommige conflictzones, zoals de Blauwe Nijl en Darfoer, is de humanitaire toegang zo beperkt dat levensreddende vaccins de kinderen niet meer bereikt hebben sinds 2011.

UNICEF vraagt alle partijen dan ook de humanitaire toegang te vergemakkelijken zodat alle kinderen gevaccineerd kunnen worden.

Ik vaccineer mee!

Wereld Vaccinatie Week 2015: Dicht de Vaccinatiekloof

Vaccinatie kinderen Pakistan - © UNICEFPAKA2014-00354Zaidi
Nazir Ahmad (50) vaccineert een kind in het Pakistaanse dorp Sadar Shah.

De situatie in Soedan is helaas geen uitzondering. Ondanks het positieve effect van vaccinatie, krijgt bijna een op vijf baby’s wereldwijd geen basisvaccins.

Nochtans redden vaccins jaarlijks naar schatting tot 3 miljoen levens van difterie, tetanus, pertussis (kinkhoest) en mazelen. Bovendien is de verlammende en dodelijke ziekte polio bijna uitgeroeid.

De Wereld Vaccinatie Week 2015 (24-30 april) vraagt dit jaar dan ook extra aandacht voor deze onaanvaardbare vaccinatiekloof: alle kinderen moeten gevaccineerd worden.

Hierbij wordt het “Global Vaccine Action Plan” (GVAP) gebruikt als leidraad bij de wereldwijde, regionale en nationale inspanningen om het vaccinatiebereik te verhogen. Het actieplan wil tegen 2020 miljoenen sterfgevallen voorkomen door bestaande vaccins toegankelijker te maken.

UNICEF vaccineert…en jij?

Maar ook jij kunt ons helpen! Met een UNICEF HappyPack schenk je al vanaf €10,50 de levensreddende vaccins die kinderen wereldwijd nodig hebben.

Samen geven we alle kinderen een kans op een gezonde toekomst.

Ik vaccineer mee!