Vaccinaties: “Meest efficiënte manier om kinderen te helpen”

Wereldwijd krijgt bijna 1 op 6 kinderen geen vaccinaties. Daardoor sterven jaarlijks 1,5 miljoen kinderen aan ziektes waartegen ze gevaccineerd hadden kunnen worden. Overal ter wereld bezoeken UNICEF-teams geïsoleerde regio’s om een maximum aantal kinderen in te enten.

Een UNICEF-team vertrekt naar de Evenaarsprovincie in de Democratische Republiek Congo (DR Congo) om de bevolking bewust te maken van vaccinaties. Ze verlaten de stad Boende in de Evenaarsprovincie (DR Congo) en rijden naar de landelijke gebieden rond Wema, 110 km naar het oosten. Ze rijden opzettelijk langzaam zodat bewoners de verzorgingsagenten te benaderen en met hen in gesprek te treden. De reis biedt gelegenheid om getuigenissen te verzamelen.

Vaccinatie Rachel Botaka Bolingo
Rachel Botaka Bolingo (10 jaar). UNICEF RDC 2014

Rachel Botaka Bolingo (10 jaar) kent UNICEF goed: veel van haar schriften op school werden verdeeld door UNICEF.

“Ik heb twee jongere broers van 4 en 2 jaar oud. Ik heb mama verteld dat ze ze naar het gezondheidscentrum moet brengen. Zo kunnen ze gevaccineerd worden tegen microben en tetanus.”

Tetanus is een acute, besmettelijke ziekte. Ze is erg pijnlijk en soms zelfs dodelijk. Wereldwijd doodt tetanus ongeveer 49.000 baby’s per jaar. De meeste slachtoffers vallen in ontwikkelingslanden zoals de Democratische Republiek Congo. Deze baby’s kunnen nochtans vaccinaties krijgen!

Vaccinatieweek: de kloof dichten

Wat later ontmoet het team Mama Pélagie Mposo. Ze is 30 jaar oud en heeft twee jonge dochtertjes.

Vaccinaties Maman Pélagie Mposo
Maman Pélagie Mposo (30 jaar) met een van haar dochters op de arm. UNICEF RDC 2014

De vaccinaties beschermen de kinderen tegen ziektes zoals de mazelen, polio en tetanus. Daarom missen mijn dochters nooit een vaccinatiesessie. Maar ik engageer me ook om vaccinaties te promoten bij mijn buren.”

Haar woorden versterken het enthousiasme van het team, maar er is nog een lange weg te gaan.

Overal ter wereld bezoeken UNICEF-teams geïsoleerde regio’s zodat een maximum aantal kinderen gevaccineerd kan worden, maar een volledige vaccinatie wordt nooit bereikt. De armste en meest kwetsbare kinderen worden vaak uitgesloten van deze zorg, hoewel net zij er het meeste nood aan hebben.

In landen met een laag of gemiddeld inkomen hebben gemarginaliseerde kinderen tot twee maal meer kans dan andere kinderen om te sterven voor de leeftijd van vijf jaar.

In DR Congo meldden het voorbije jaar 15 gezondheidszones een mazelenepidemie. Nochtans bestaan er vaccinaties!

Als het team Boka binnenrijdt, wordt hun auto meteen omringd door een enthousiaste menigte. Een van hen is Jean Bosenga, de lokale vertegenwoordiger die UNICEF helpt om vaccins te promoten bij de gemeenschap.

“Alle vrouwen willen gevaccineerd worden. Ze kwamen naar de vertegenwoordiger op 2km van het gezondheidscentrum om gevaccineerd te worden tegen tetanus.”

Vaccinaties UNICEF-vertegenwoordiger Jean Bosenga
Lokaal UNICEF-vertegenwoordiger Jean Bosenga, omringd door kinderen. UNICEF RDC 2014

Zeven jaar geleden verloor Jean Bosenga zelf twee kinderen aan de mazelen. Sindsdien werkt Jean als vrijwilliger voor UNICEF en overtuigt hij mensen om zichzelf en hun kinderen te laten vaccineren.

De mazelen zijn erg besmettelijk en treffen jaarlijks nog altijd meer dan 20 miljoen mensen. Nochtans hebben we al 50 jaar een doeltreffend vaccin tegen de mazelen. Bovendien kunnen de mazelen dodelijk zijn, vooral in Afrikaanse en Aziatische regio’s gekenmerkt door ondervoeding en beperkte toegang tot gezondheidszorg.

Vaccinaties UNICEF Sophie Elingisa
Sophie Elingisa is een ander gezicht van de vaccinatiecampagne. Wanneer de auto stopt in Wema, is de grootmoeder enthousiast aan het dansen. Ze wil zwangere vrouwen overtuigen om zich te laten vaccineren. Ook kinderen moeten gevaccineerd worden. UNICEF RDC 2014

Vaccinaties zijn een van de meest doeltreffende manieren om kinderen te helpen. Elk jaar redden vaccinaties 2 tot 3 miljoen kinderen van dodelijke kinderziektes zoals mazelen, tetanus of pneumonie. Dankzij de wetenschappelijke vooruitgang van vaccinaties stonden we bovendien nog nooit zo dicht tegen het volledig uitroeien van polio.

UNICEF wil een einde stellen aan sterfgevallen die voorkomen kunnen worden. We promoten vaccinaties voor alle kinderen. Het gebruik van bestaande vaccinaties opdrijven in de 72 armste landen zou in het komende decennium tot 6,4 miljoen levens kunnen redden.

Steun UNICEF en geef elk kind een kans op een gezonde toekomst!
Blijf op de hoogte van onze activiteiten in België en in de wereld