Wat zijn vaccins?
Vaccins zijn middelen die meestal tijdens de kindertijd worden toegediend om iemand te beschermen tegen ernstige, vaak dodelijke ziekten. Door de natuurlijke afweerreactie van het lichaam te stimuleren met een vaccin, kan het lichaam zich al voorbereiden op een snellere en efficiëntere bestrijding van de ziekte.
Hoe werken vaccins?
Vaccins helpen het immuunsysteem om infecties efficiënter te bestrijden door al een lichte afweerreactie tegen specifieke ziekten op te wekken. Als het virus of de bacterie dan later het lichaam effectief binnendringt, weet het immuunsysteem al hoe het de ziekte moet bestrijden.
Zijn vaccins veilig?
Vaccins zijn erg veilig. De kans dat jouw kind iets overkomt door een vaccin is zeer klein. Alle vaccins ondergaan strenge veiligheidstests, waaronder klinische proeven, voordat ze goedgekeurd worden voor het brede publiek. Landen registreren en verdelen enkel vaccins die aan strenge kwaliteits- en veiligheidsnormen voldoen.
Waarom moet ik mijn kind laten vaccineren?
Vaccins redden levens. Naar schatting hebben vaccins tegen mazelen alleen al meer dan 21 miljoen sterfgevallen voorkomen tussen 2000 en 2017.
Dankzij vaccins is je kind beter beschermd tegen ziekten die ernstige schade of zelfs de dood kunnen veroorzaken. Dit is zeker het geval voor iemand wiens immuunsysteem nog in ontwikkeling is, zoals voor jonge kinderen.
Het is belangrijk om je kind te vaccineren. Zo niet, dan dreigen zeer besmettelijke ziekten, zoals mazelen, difterie en polio, die ooit in veel landen waren uitgeroeid, weer terug te komen.
Kan mijn baby al deze vaccins wel aan?
Ja. Veel ouders vrezen dat meerdere vaccins het immuunsysteem van hun kind zullen overbelasten, maar kinderen worden elke dag blootgesteld aan honderden ziektekiemen. Een gewone verkoudheid of keelpijn weegt zelfs zwaarder op het immuunsysteem van een kind dan een vaccin.
Maar deze ziekten komen niet voor waar ik woon. Moet ik mijn kind dan toch laten vaccineren?
Ja. Hoewel de ziekten in jouw land of regio misschien wel zijn verdwenen, kunnen deze ziekten zich opnieuw verspreiden vanuit gebieden waar ze nog wel voorkomen, doordat we wereldwijd steeds meer met elkaar verbonden zijn.
Wat is groepsimmuniteit?
Wanneer voldoende mensen in een gemeenschap gevaccineerd zijn tegen een bepaalde ziekte, kan groepsimmuniteit ontstaan. Dit zorgt ervoor dat de ziekte zich niet meer van mens tot mens kan verspreiden omdat de meeste mensen immuun zijn. Er ontstaat bij wijze van spreken een “laag van bescherming” tegen de ziekte, zelfs voor degenen die niet gevaccineerd zijn, zoals pasgeborenen.
Groepsimmuniteit voorkomt ook uitbraken doordat de ziekte moeilijk verspreid kan worden. De ziekte zal daardoor steeds zeldzamer worden en soms zelfs volledig verdwijnen uit de gemeenschap.
Kan mijn baby ziek worden van een vaccin?
Vaccins zijn uiterst veilig en ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Bijna alle symptomen of ongemakken na een vaccinatie zijn licht en tijdelijk, zoals een gevoelige plek op de plaats van de vaccinatie of lichte koorts. Deze bijwerkingen kunnen vaak onder controle gehouden worden met pijnstillers die zonder voorschrift verkregen kunnen worden, op advies van een arts, of door het aanbrengen van een koude doek op de plaats van de vaccinatie.
Als ouders zich zorgen maken, nemen ze best contact op met hun arts of een zorgverlener.
Uitgebreide studies en onderzoeken tonen aan dat er geen bewijs bestaat voor een verband tussen vaccins en autisme.
Welke ziekten voorkomen vaccins?
Vaccins beschermen je kind tegen ernstige ziekten, zoals polio, wat verlamming kan veroorzaken; mazelen, wat zwelling van de hersenen en blindheid kan veroorzaken; en tetanus, wat pijnlijke spiersamentrekkingen en problemen met eten en ademhalen kan veroorzaken, vooral bij pasgeborenen.
Voor een lijst van de meest voorkomende vaccins en de ziekten die ze bestrijden, kan je deze lijst raadplegen: Kind en Gezin.
Kan ik een vaccinatie uitstellen?
Een van de beste manieren waarop je je kind kan beschermen, is door het vaccinatieschema te volgen dat in België wordt aanbevolen. Telkens wanneer je een vaccinatie uitstelt, verhoog je de kwetsbaarheid van je kind voor ziekten.
Wat is het aanbevolen vaccinatieschema?
Een overzicht van alle aanbevolen vaccinaties en data vindt je bij je kinderarts of bij Kind en Gezin.