Trefwoorden

Van kindsoldaat tot mechanieker

Bukavu, Democratische Republiek Congo, 10 September 2015. Op 13-jarige leeftijd werd Simon als kindsoldaat ingelijfd door een gewapende groepering. Vier jaar lang was zijn leven een ware beproeving. Vandaag is Simon 19 jaar oud en werkt hij als professionele mechanieker in Bukavu.

“Ik heb jaren afgezien. Ik kreeg zweepslagen, stal van anderen en had geen bed om op te slapen”, zegt Simon. Hij is niet de enige die deze vreselijke beproeving als kindsoldaat moest doorstaan. Vaak zetten gewapende groepen kinderen in op de frontlinie. Op een dag, tijdens een gevecht, werd Simon gevangen genomen door het leger. Dit was voor hem de manier om te ontsnappen uit deze nachtmerrie.

“We zaten zonder munitie en er was chaos. Op dat moment werd ik samen met drie andere kinderen gevangen genomen door het leger. We werden naar de leider gebracht en een vliegtuig van MONUSCO bracht ons naar Bukavu”, vertelt Simon.

Simon werd vervolgens opgevangen door het Fondation Solidarité des Hommes (FSH), reeds 20 jaar een partner van UNICEF voor de bescherming en promotie van kinderrechten in de provincie van Zuid-Kivu.

“Dankzij de steun van UNICEF konden we het demobilisatieproces van Simon in gang zetten. Gedurende deze transitiefase kon hij 6 maanden lang genieten van een training om een professionele mechanieker te worden. Na de trainingsperiode onderhandelden we een stage voor hem bij een bedrijf in Bukavu.” Aldus Fernando Nkana wa Katamba, directeur van het FSH.

Een nieuwe toekomst voor tientallen jongens en meisjes

Vandaag blinkt hij uit in zijn vakgebied. De autodealer waarbij hij zijn stage deed, aarzelde niet om hem aan te nemen als mechanieker. “Na de trainingsperiode behaalde ik mijn licentie met een score van 78%. Het bedrijf waar ik stage liep, nam mij aan en deze baan helpt me echt. Ik denk niet meer aan mijn oude leven” zegt hij trots.

Simon, l'histoiré d'un ancien enfant soldat
©UNICEF DRC/2015/Batumike

Op dit moment zijn er 166 kinderen die een professionele cursus volgen aan het FSH centrum. Het gaat om 101 jongens en 65 meisjes tussen de 15 en 19 jaar oud. FSH organiseert cursussen over naaien, houtwerk en tal van andere zaken. UNICEF steunt het FSH zowel financieel als technisch. Marie Diop, beschermingsspecialiste van het UNICEF DRC’s East Zone Office, toont haar tevredenheid met het werk van het Fondation Solidarité des Hommes.

“Ik ben erg tevreden met het type trainingen dat FSH aan kinderen geeft. Het feit dat ze kinderen plaatsen in structuren die voor hen zorgen, ook na hun training, doet me plezier. Dit werkt een succesvolle integratie mee in de hand”, aldus Marie Diop.

Simon kan weer dromen

Simon droomt van zijn eigen bedrijf om kwetsbare kinderen te helpen. “Mijn leven is vandaag heel anders ten opzichte van vroeger. Dankzij deze job sta ik op mijn eigen benen. Graag zou ik nog mijn eigen bedrijf oprichten, waardoor ik in staat zou zijn om kinderen die op het verkeerde spoor zijn terecht gekomen terug op het juiste pad te helpen.”

Doe een gift voor de kinderen
Word Meter of Peter