Vluchtelingenkinderen grootste slachtoffers van grensbeperkingen

De situatie waarin de vluchtelingenkinderen verkeren op de grensovergangen langs de Balkanroute is alarmerend. In Macedonië en Griekenland alleen zijn duizenden kinderen gestrand.

Op 20 februari wacht een jongetje op toestemming om de grens let Servië te mogen oversteken.
© UNICEF/UN010676/Georgiev – Op 20 februari wacht een jongetje op toestemming om de grens let Servië te mogen oversteken.

Kinderen moeten noodgedwongen vaak vele nachten in de open lucht slapen. Hierdoor lopen ze niet alleen het risico ziek te worden; ook de kans op misbruik is reëel. In de transitcentra is er ook gebrek aan basisvoorzieningen zoals douches en goede voeding. Terwijl hun ouders wachten op meer informatie over hoe ze hun reis kunnen verderzetten, moeten kinderen vaak urenlang buiten slapen in de buurt van de transitcentra.

“We zien kleine kinderen die vastzitten tussen twee hekkens”, zegt Jesper Jensen, noodhulpcoördinator van UNICEF in Gevgelija, in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. “Deze kinderen kunnen niet vooruit maar kunnen ook niet meer terug. Ze hebben onderdak en rust nodig, en moeten duidelijkheid krijgen over wat hen te wachten staat.”

Wat doet UNICEF?


Langs de meest gebruikte migratieroutes doorheen Europa, installeert UNICEF samen met UNHCR 20 centra om kinderen op de vlucht meer bescherming te bieden. De eerste hubs – Blue Dots genaamd – zijn al operationeel in Griekenland, de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Servië, Kroatië en Slovenië. Ze zullen alle 20 geopend worden in de komende 3 maanden.

Deze ‘Blue Dots’ bieden aan kinderen en hun familie een veilige ruimte waar basishulp, bescherming en begeleiding beschikbaar zijn. Ze zijn gericht op kwetsbare gezinnen op de vlucht en in het bijzonder op niet-begeleide of alleenstaande kinderen die gevaar lopen op ziekte, trauma, geweld, uitbuiting en verhandeling.

De Blue Dots zullen ook een sleutelrol spelen bij het opsporen van deze kinderen en bij het verlenen van de bescherming die ze nodig hebben in een onbekende omgeving waarin ze gevaar lopen. Kinderen en jongeren die alleen onderweg zijn zullen geïdentificeerd worden en, waar mogelijk, herenigd worden met hun familie.

© UNICEF/UN011176/Georgiev
© UNICEF/UN011176/Georgiev

18 februari 2016 – Een meisje maakt een tekening in een ‘Kindvriendelijke Ruimte’ in het transitcentrum voor vluchtelingen en migranten in Gevgelija, dichtbij de grens met Griekenland. Deze Blue Dot biedt een veilige plek waar kinderen kunnen uitrusten en spelen. Ze krijgen er voeding, water en warme kleren. Ook krijgen ze bescherming en toegang tot sanitair. De Blue Dot van Gevgelija is operationeel sinds eind januari 2016.

De diensten, vooral verzorgd door het lokale Rode Kruis en lokale niet-gouvernementele organisaties, omvatten:

  • Opsporen van familieleden
  • Kindvriendelijke ruimtes en speciale ruimtes voor moeders en baby’s/peuters
  • Privékamers voor begeleiding
  • psychosociale eerstehulpverlening
  • Juridisch advies
  • Veilige ruimtes waar vrouwen en kinderen kunnen overnachten
  • Sociale werkers
  • Informatiebalie met internetverbinding

Download hier een kaart van de Blue Dots centra.

© UNICEF/UN08795/Vas - Sifar Shaabu geeft haat dochter Nur, 3 jaar, een knuffel, terwijl haar oudste dochter tekeningen maakt in een Kindvriendelijke ruimte ondersteunt door UNICEF in Presevo, in het zuiden van Servië.
© UNICEF/UN08795/Vas – Sifar Shaabu geeft haat dochter Nur, 3 jaar, een knuffel, terwijl haar oudste dochter tekeningen maakt in een Kindvriendelijke ruimte ondersteunt door UNICEF in Presevo, in het zuiden van Servië.

Belangrijk is dat de Blue Dots in geen geval de taak willen innemen van de overheid. Alle staten hebben de verantwoordelijkheid en de verplichting om alles te doen wat in hun macht ligt om niet-begeleide en afgezonderde kinderen te ondersteunen en beschermen om seksueel en gender-gerelateerd geweld te voorkomen.

UNICEF herhaalt de oproep voor een gecoördineerde aanpak door alle regeringen langs de belangrijkste routes en in de aankomstlanden. Geen enkel kind zou een nacht moeten doorbrengen zonder onderdak of toegang tot basisvoorzieningen.
Doe een gift voor de kinderen in nood


Fotoreeks

© UNICEF/UN010703/Georgiev
© UNICEF/UN010703/Georgiev

20 februari 2016 – Twee vluchtelingen begeven zich naar een Kindvriendelijke Ruimte ondersteund door UNICEF in het opvangcentrum voor vluchtelingen in Tabanovce, in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, nadat hen de toegang tot Servië werd ontzegd. Honderden vluchtelingen, waaronder heel wat vrouwen en kinderen, zitten vast in Tabanovce, in barre omstandigheden.

© UNICEF/UN010700/Georgiev
© UNICEF/UN010700/Georgiev

20 februari 2016 – Een klein meisje houdt haar knuffel in de armen. Ze is op zoek naar onderdak nadat haar de toegang tot Servië is ontzegd. De recente veranderingen aan de grens in de Balkanlanden veroorzaken verwarring en chaos aan de grensovergangen.

© UNICEF/UN010698/Georgiev
© UNICEF/UN010698/Georgiev

Een jongetje huilt in een opvangcentrum voor vluchtelingen in Tabanonvce. Hij zit er vast samen met honderden andere vluchtelingen, nadat hem de toegang tot Servië is geweigerd.

© UNICEF/UN010691/Georgiev
© UNICEF/UN010691/Georgiev

Vluchtelingen uit Afghanistan op weg naar het opvangcentrum van Tabanovce. Steeds meer kinderen maken de moeilijke reis naar Europa. Velen van hen zijn alleen.

© UNICEF/UN010680/Georgiev
© UNICEF/UN010680/Georgiev

Vluchtelingen uit Afghanistan wachten op toestemming om de grens te mogen oversteken. Ze proberen zich met dekens te beschermen tegen de kou en de regen.

© UNICEF/UN011184/Georgiev
© UNICEF/UN011184/Georgiev

19 februari 2016 – kinderen en families komen aan in het opvangcentrum voor vluchtelingen en migranten in Idomeini, op de grens tussen Griekenland en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië.

© UNICEF/UN011190/Georgiev
© UNICEF/UN011190/Georgiev

19 februari 2016 – een man geeft een kindje te eten in een centrum voor vluchtelingen en migranten in Idomeini, waar een Blue Dot operationeel is sinds januari 2016.

© UNICEF/UN011198/Georgiev
© UNICEF/UN011198/Georgiev

19 februari 2016 – een kindje zonder schoenen rust uit in een tent in een opvangcentrum voor vluchtelingen en migranten in Idomeini, een van de 20 Blue Dots, waar kinderen en families een veilige plek vinden waar ze even kunnen uitrusten.

© UNICEF/UN011205/Georgiev
© UNICEF/UN011205/Georgiev

22 februari 2016 – een kindje bevindt zich achter een hekken vlakbij het transitcentrum voor vluchtelingen en migranten te Idomeini.

© UNICEF/UN011219/Georgiev
© UNICEF/UN011219/Georgiev

23 februari 2016 – een familie vluchtelingen in het transitcentrum van Gevgelija, op de grens met Griekenland. Door de veranderingen aan de grenzen in de Balkanlanden, zijn honderden vluchtelingen uit Afghanistan en Irak teruggekeerd naar Griekenland. UNICEF en zijn partners delen voedsel en kleurboeken uit aan de kinderen die gestrand zijn op deze plek.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten in België en in de wereld