VN lanceert wereldwijd plan voor humanitaire respons op COVID-19-pandemie

COVID-19 heeft wereldwijd meer dan 16.000 mensen gedood en er zijn bijna 400.000 gerapporteerde gevallen. Het virus heeft wereldwijd voet aan de grond gekregen en bereikt nu landen die al met een humanitaire crisis te maken hadden door conflicten, natuurrampen en klimaatverandering.

Daarom lanceert de VN vandaag een wereldwijd humanitair responsplan van 2 miljard dollar om COVID-19 te bestrijden in 51 landen in Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië.
Het niet helpen van kwetsbare landen bij de bestrijding van het coronavirus nu kan miljoenen mensen in gevaar brengen.

Het responsplan zal worden uitgevoerd door VN-agentschappen, waarbij internationale NGO’s en NGO-consortia een directe rol spelen in de respons.

De impact van de COVID-19 crisis op kinderen mag niet verwaarloosd worden. In slechts enkele maanden tijd heeft COVID-19 het leven van kinderen over de hele wereld veranderd. Honderden miljoenen kinderen zitten niet op school. Ouders en verzorgers hebben hun baan verloren. Grenzen zijn gesloten. kinderen zijn de verborgen slachtoffers van deze pandemie. We maken ons zorgen over de gevolgen op korte en lange termijn voor hun gezondheid, welzijn, ontwikkeling en vooruitzichten”, zegt Philippe Henon, woordvoerder van UNICEF België.

Henrietta Fore, algemeen directeur van UNICEF gaf volgend commentaar bij de lancering van het VN responsplan :

We maken ons zorgen over hun gebrek aan toegang tot water en hygiëne. Zoals u weet, is het wassen van de handen met zeep van cruciaal belang in de strijd tegen COVID-19. En toch heeft 40 procent van de wereldbevolking – oftewel 3 miljard mensen – thuis geen mogelijkheid om de handen te wassen met water en zeep.

Nog erger is dat 16 procent van de gezondheidsdinstellingen in de wereld , ofwel 1 op de 6, geen adequate hygiënische voorzieningen heeft. Meer dan een derde van de scholen wereldwijd en de helft van de scholen in de minst ontwikkelde landen hebben geen plaats voor kinderen om hun handen te wassen.
We maken ons zorgen over hun onderwijs. Meer dan de helft van de leerlingen in de wereld is getroffen door de sluiting van scholen in ten minste 120 landen.
We hopen dat de meeste van deze leerlingen weer gaan leren zodra de situatie verbetert. We weten echter uit ervaring dat voor kwetsbare kinderen, hoe langer ze van school wegblijven, hoe minder kans ze hebben om terug te keren.

Deze sluitingen beperken niet alleen de toegang tot leren – maar ook tot de voeding van de school, gezondheidsprogramma’s, zuiver water en de verspreiding van belangrijke informatie.
Daarom werkt UNICEF samen met onderwijsministeries over de hele wereld om alternatieve leermogelijkheden te identificeren, of het nu gaat om online lessen of via radio- en tv-programma’s.
We hebben ook richtlijnen uitgegeven, samen met de WHO en IFRC, om ouders, leerkrachten, schoolbestuurders en anderen te adviseren over hoe ze kinderen kunnen laten leren en tegelijkertijd veilig kunnen houden. We maken ons zorgen over de bescherming van kinderen. We weten uit eerdere gezondheidscrises dat kinderen een verhoogd risico lopen op uitbuiting, geweld en misbruik wanneer scholen worden gesloten, banen verloren gaan en het verkeer wordt beperkt. De sluiting van scholen tijdens de Ebola-uitbraak in West-Afrika van 2014 tot 2016 heeft bijvoorbeeld geleid tot pieken in kinderarbeid, verwaarlozing, seksueel misbruik en tienerzwangerschappen.

We maken ons zorgen over hun toegang tot basisgezondheidsdiensten, waaronder vaccinatie en de behandeling van kinderziekten. We kunnen een kind niet redden van COVID-19, om het daarna te verliezen aan longontsteking, mazelen of cholera.

We maken ons zorgen over hun geestelijke gezondheid. Kinderen en jongeren missen enkele van de beste momenten uit hun jonge leven – kletsen met vrienden, deelnemen aan de les en genieten van sport. Dit verhoogt de angst en kan leiden tot gedragsveranderingen. We hebben begeleiding voor ouders, leerkrachten en kinderen en jongeren om hen te helpen om te gaan met deze uitdagende tijden. Depressie en geestelijke gezondheid zijn echt, en beïnvloeden een op de drie van ons.

We maken ons vooral zorgen over de miljoenen kinderen die op de vlucht zijn zijn of conflicten doormaken. Voor hen zullen de gevolgen van deze pandemie anders zijn dan we ooit hebben gezien. Deze kinderen leven in overvolle omstandigheden, vaak in actieve oorlogsgebieden, met beperkte of geen toegang tot gezondheidszorg. Een gezin van zes, acht, tien of twaalf kan in één kamer wonen. Zelfisolatie en handenwassen met zeep zal in dergelijke omgevingen niet eenvoudig zijn.

Daarom is de financiering van dit wereldwijde humanitaire responsplan voor COVID-19 zo essentieel.

Alleen al voor UNICEF is 405 miljoen dollar nodig voor onze reactie in de noodlanden. We zijn ook op zoek naar een extra $246,6 voor onze reactie in niet-noodlanden.  Dit brengt de totale oproep voor UNICEF op 651,6 miljoen dollar.

Met de steun van de internationale gemeenschap kunnen we samen onze plannen voor paraatheid en respons ondersteunen in landen met zwakkere gezondheidszorgsystemen.
We kunnen de toegang tot goede handwas- en sanitaire voorzieningen verbeteren.

We kunnen onze betrokkenheid bij de gemeenschappen uitbreiden om de informatie te verstrekken die ze nodig hebben om besmetting te voorkomen.
We kunnen een gestage stroom van persoonlijke beschermingsmiddelen – zoals jassen, maskers, brillen en handschoenen – in stand houden om de preventie en bestrijding van infecties te ondersteunen en tegelijkertijd onze essentiële, hardwerkende gezondheidswerkers veilig te houden.

En we kunnen blijven samenwerken met regeringen om de beschermingsdiensten, psychosociale steun en mogelijkheden tot leren op afstand voor alle kinderen, en met name voor de meest kwetsbare kinderen, te versterken.