Trefwoorden

Voorbeeldmoeders promoten betere voedingsgewoontes voor kinderen in Mali

Voedingsgewoontes die tegelijk eenvoudig en efficiënt zijn, blijken bepalend om de chronische ondervoeding aan te pakken in de graanschuur van Mali.

In Mali lijdt meer dan een kind op vier aan chronische ondervoeding. Tegen alle verwachtingen in, ligt dit cijfer nog hoger in Sikasso, een regio in het zuiden van Mali, die lange tijd werd beschouwd als de graanschuur van het land. Geconfronteerd met deze paradox, zette UNICEF een sensibiliseringsprogramma op, in samenwerking met de lokale overheid en zogenaamde ‘voorbeeldmoeders’ die als rolmodel fungeren. Samen gaan ze de strijd tegen ondervoeding aan door voedingstips en advies te geven en andere jonge mama’s aan te moedigen goede voedingsgewoontes aan te nemen.

Sikasso is een van de vruchtbaarste regio’s in Mali. De gewassen groeien er weelderig en de akkers voorzien het hele land van verse producten.

De landbouwgrond wordt regelmatig bevloeid dankzij de regen, waardoor allerlei gewassen kunnen geteeld worden, zoals granen, rijst, groenten, aardappelen, tomaten en paprika’s.

Op de markt van Koutiala is er een overvloedige keuze aan levensmiddelen. Nochtans wordt in Sikasso de hoogste graad van ondervoeding opgetekend in heel Mali. In 2016 ging het om meer dan 30% van de bevolking. Het feit of voeding al dan niet beschikbaar is, is immers niet de enige bepalende factor van ondervoeding.

Gassou (links) en Aminata zijn allebei vijf. Gassou lijdt aan chronische ondervoeding en is zichtbaar kleiner. Ondervoeding heeft niet alleen een invloed op de groei van kinderen, hun leercapaciteit en de ontwikkeling van hun mogelijkheden om later als volwassene voor zichzelf te kunnen zorgen. Ondervoeding heeft ook een negatieve impact op de sociale en economische vooruitgang van het land waarin ze leven.

Sensibiliseringssessies door voorbeeldmoeders

In Yorosso, delen voorbeeldmoeders zoals Bassan Koita (midden), hun kennis met andere moeders en met mensen die de zorg hebben over kinderen. In eenvoudige bewoordingen en met behulp van kleurrijke afbeeldingen, geven ze tijdens de sensibiliseringssessies uitleg over goede gewoontes op vlak van gezondheid, voeding en hygiëne.
Voorbeeldmama’s worden door de lokale gezondheidscentra uitgekozen op basis van hun kennis over goede eetgewoonten en hun capaciteit om die kennis over te brengen.

Dieinabou Coulibaly, met haar negen maand oude baby Salimata Kone in de armen, vraagt Bassan Koita (rechts), een voorbeeldmoeder, of ze haar baby water mag geven. Bassan legt uit dat moedermelk de beste voeding is voor baby’s.

De voorbeeldmama’s promoten voedingsgewoontes als exclusieve borstvoeding in de eerste zes maanden en voedingssuplementen om ondervoeding tegen te gaan. Ze geven opleidingssessies en gaan deur-aan-deur om jonge moeders te tonen hoe ze voor zichzelf moeten zorgen als ze zwanger zijn en voor hun baby’s en peuters.

« Het is erg belangrijk dat ik mijn baby uitsluitend borstvoeding geef tot hij 6 maanden oud is. Dat is goed voor de ontwikkeling van zijn hersenen en hij zal meer weerstand opbouwen tegen ziektes », legt Kadiatou Dao, 26 jaar, uit, nadat ze tijdens Bassan’s sessie heeft geleerd dat moedermelk essentieel is voor de gezondheid en de ontwikkeling van een kind.

Tijdens deze sessies leren mama’s ook hoe ze voedingsrijke pap moeten klaarmaken voor hun kinderen die niet niet langer uitsluitend borstvoeding krijgen. Daardoor krijgen ze de de nodige voedingselementen binnen, aangepast aan hun leeftijd.

Marietta Mounkoro, voedingsspecialist bij UNICEF, is heel blij te constateren dat de gezondheidstoestand van de kinderen van het district er snel op vooruit gaat. “Het is essentieel dat alle betrokken partijen elkaar begrijpen. De gemeenschappelijke en multisectoriële aanpak speelt een bepalende rol.”

Dankzij het sensibiliseringsprogramma van UNICEF in samenwerking met de lokale gemeenschap, is de groeiachterstand ten gevolge van ondervoeding bij kinderen in de Sikasso-regio in Mali bijna met de helft verminderd – van 28% in 2014 tot 15% in 2016.

Het succes van het initiatief in Yorosso bewijst dat eenvoudige en goedkope oplossingen, zoals de promotie van borstvoeding en aangepaste bijkomende voeding, uitstekende resultaten kunnen opleveren om ondervoeding te voorkomen en het potentieel van een hele generatie kinderen veilig te stellen.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten in België en in de wereld