Door de droogte neemt de ondervoeding in een alarmerend tempo toe. In totaal lopen 1,5 miljoen kinderen in de regio het risico op ernstige, acute ondervoeding. Dit betekent dat ze dreigen te sterven als ze niet snel een levensreddende behandeling krijgen. Uitbraken van mazelen, cholera en malaria vormen een extra gevaar voor deze kinderen die al verzwakt zijn door een gebrek aan voedsel. 

Er is niet alleen een schrijnend tekort aan voeding. Ook het gebrek aan zuiver drinkwater maakt de situatie van kinderen en vrouwen uiterst precair. Als kinderen besmet water drinken, lopen ze het risico op cholera en andere dodelijke ziekten. In de regio Somali in Ethiopië werden al meer dan 1000 gevallen van mazelen gemeld, en 16 bevestigde sterfgevallen.  

Het zijn niet alleen ondervoeding en ziekten die het leven van de kinderen bedreigen. Meer dan 600,000 kinderen in de regio gaan door de droogte niet meer naar school. Sommige scholen hebben hun poorten gesloten omdat ze geen toegang meer hebben tot water. 

Anderzijds stoppen vele kinderen met school omdat ze op zoek moeten naar water en voedsel, of omdat ze op andere kinderen moeten passen terwijl hun ouders en verzorgers op zoek gaan naar water voor hun gezinnen en hun vee. 

Het risico op blijvende schooluitval is groot als kinderen tijdelijk niet naar school gaan wat uiterst neatief is voor hun geestelijke gezondheid, welzijn en toekomst.
 

Het aantal kindhuwelijken neemt vaak toe in tijden van droogte. Gezinnen kiezen er dan soms voor hun dochters uit te huwelijken in de hoop dat ze dan beter gevoed en beschermd zullen zijn, maar ook voor de bruidsschat die dan gebruikt wordt om te voorzien in hun primaire levensbehoeften.

In sommige door droogte getroffen gebieden in Ethiopië is het aantal kindhuwelijken met 51 procent toegenomen.

  • We verstrekken Plumpy’Nut, therapeutische voeding op basis van pindanoten waarmee ondervoede kinderen behandeld worden.
     
  • We zetten mobiele gezondheids- en voedingsteams in om acuut ondervoede kinderen tijdig te identificeren en behandelen. Ook ondersteunen we zwangere vrouwen en moeders bij het voeden van hun kinderen. 
     
  • Samen met het Wereldvoedselprogramma (WFP) voorziet UNICEF schoolmaaltijden. Zo verbeteren we de voedingsgezondheid van kinderen en moedigen we ze aan om naar school te blijven gaan. 
     
  • UNICEF helpt overheden om hun nationale cash transfer programma’s op te schalen.
     
  • We verbeteren de toegang tot water, onder andere door nieuwe waterbronnen te boren en bestaande bronnen te herstellen.
     
  • We trainen zorgverleners in het verlenen van levensreddende gezondheidszorg. Ook geven we psychosociale zorg aan kwetsbare kinderen.
     
  • We zetten programma’s op om gemeenschappen voor te bereiden op een veranderend klimaat en om de nodige veerkracht op te bouwen.
     
  • UNICEF investeert ook in klimaatbestendige watersystemen op zonne-energie als duurzame oplossing op lange termijn.