Trefwoorden

Water: een wapen in het conflict in Syrië

In Syrië wordt de waterdistributie ingezet als wapen in het conflict. Ten minste 5 miljoen Syrische burgers hebben tot nu toe al de zware gevolgen gedragen van deze tactiek.

© UNICEF/UNI174962/Rashidi
© UNICEF/UNI174962/Rashidi

In Syrië is het waterdistributiesysteem vanwege de crisis erg kwetsbaar. Ten gevolge van de gevechten en de luchtaanvallen zijn vele waterleidingen beschadigd. Bovendien maken de veelvuldige stroompannes het werk van technici en ingenieurs om het netwerk te herstellen er niet makkelijker op. De betrokken partijen in het conflict gebruiken water immers als inzet om militaire en politieke doelstellingen te bereiken. Water is een wapen geworden als ieder ander.

In 2015 heeft UNICEF in een jaar tijd 18 waterstoringen vastgesteld in Aleppo alleen al. In sommige wijken van de stad is er geen druppel water uit de kraan gekomen gedurende 30 dagen. Begin december 2015 was de prijs van het water in Aleppo met 3000% gestegen.

Water halen, het werk van een kind
Aangezien er geen water is in huis, zijn het vaak de kinderen die in de rij gaan staan aan de fonteinen om hun jerrycans te vullen. Een ingenieur van UNICEF herinnert zich een ontmoeting met een Syrisch meisje. Ze stond al uren in de rij om twee kleine bidons water te vullen. Toen haar flessen eindelijk gevuld waren, besefte ze dat ze veel te zwaar waren om te dragen. Ze barstte in tranen uit.

Door het watertekort, zijn families verplicht onzuiver water te gebruiken. Het gaat om opgepompt grondwater dat niet gereglementeerd en niet beschermd is. Door dit onzuiver water te consumeren, lopen kinderen een veel groter risico om diarree, tyfus, hepatitis of andere ziektes op te lopen.

Volgens Dr Peter Salama, regionaal directeur van UNICEF Midden-Oosten en Noord-Afrika is de toegang tot zuiver water een basisbehoefte en een fundamenteel recht.

“Burgers dit recht ontzeggen is een ernstige schending van de krijgswet. Deze praktijken moeten onmiddellijk stoppen.”

UNICEF/Syria/Aleppo/2015/Razan Rashidi
UNICEF/Syria/Aleppo/2015/Razan Rashidi

Kinderen vullen hun bidons aan een waterpomp van UNICEF (Aleppo, 2015)

Wat doet UNICEF

UNICEF doet een oproep aan de strijdende partijen de wateronderbrekingen of iedere andere actie die de waterdistributie in het gedrang brengt onmiddellijk te stoppen.

Bovendien heeft UNICEF

  • 94 waterputten in Syrië hersteld, die vandaag meer dan 470.000 mensen van water voorzien
  • Tankwagens voorzien met water voor 500.000 mensen
  • Hygiënekits uitegdeeld aan 660.000 mensen
  • Waterzuiveringstabletten uitgedeeld

Help de kinderen van Syrië