Trefwoorden

Haïti: Hoe Rosemaine voor drinkbaar water zorgt voor haar familie

Dit is het verhaal van Rosemaine, een Haïtiaans meisje van 12. Sinds ze haar broer bijna verloor door cholera, zet ze zich iedere dag in om haar familie schoon en veilig water te bezorgen.

© UNICEF/UNI100300/LeMoyne
© UNICEF/UNI100300/LeMoyne

Rosemaine is 12, en woont in Brésilienne, in Haïti. De eerste keer dat ze het woord “cholera” hoorde, was op de radio. Enkele weken later liep Alexis, haar oudere broer, de ziekte op. “Hij had zijn handen gewassen met verontreinigd water en heeft daarna met zijn handen gegeten”, vertelt Rosemaine.

Alexis heeft meerdere weken in het ziekenhuis gelegen. Iedereen dacht dat hij zou sterven, maar hij is er uiteindelijk bovenop gekomen. Rosemaine wil absoluut vermijden dat iemand anders van haar familie hetzelfde zou doormaken als haar broer. Van zodra hij beter was, was ze vastberaden te leren hoe ze het water van haar familie kon zuiveren met de zuiveringstabletten van UNICEF. Ze nam ook de verantwoordelijkheid op zich om alle etenswaren, hun kookgerei en hun kledij goed te reinigen.

Door haar goede zorgen, kon ze voorkomen dat haar 8 andere broers en zussen de ziekte kregen. Rosemaine heeft niet enkel veel bijgeleerd, ze heeft nu ook een toekomst voor ogen. “Later wil ik verpleegster worden”, zegt ze.

Cholera is een van de meeste bekende ziektes die wordt overgebracht door besmet water, maar het is niet de enige. Jammer genoeg bestaan ziektes als dengue en polio nog op vele plekken in de wereld.

Ondanks de enorme vooruitgang die geboekt is, hebben 633 miljoen mensen over de hele wereld nog steeds geen toegang tot drinkbaar water en 2,4 miljoen mensen beschikken niet over fatsoenlijk sanitair.

Daarom is UNICEF actief in meer dan 100 landen zodat iedereen toegang zou krijgen tot veilig water en hygiënisch sanitair. In Haïti herstelt UNICEF waterdistributiesystemen, delen we sanitaire kits uit en informeren we de families over de risico’s die een onvoorzichtig gebruik van water kunnen teweeg brengen.

Schenk de kinderen 10.000 waterzuiveringstablettenResizedNY09-0021

Hoe kan je 50.000 liter water als geschenk verpakken? Heel eenvoudig: je kan het opsturen in de vorm van tabletten! Miljoenen kinderen en families hebben geen toegang tot iets wat wij heel normaal vinden: zuiver water. Beeld je in hoeveel kinderlevens je kan veranderen met dit geschenk van 10.000 tabletten.

Jouw impact : elke tablet kan 4 à 5 liter vervuild water veranderen in zuiver water.

Technische informatie:

10.000 waterzuiveringstabletten met 33 mg sodium dichloroisocyanurate, die 20 mg chloor vrijgeven. Een tablet zuivert 4 à 5 liter water en maakt het drinkbaar.