Watercrisis in Jemen door ernstige brandstoftekorten

AMMAN / SANA'A/BRUSSEL , 19 december 2017 - Recente restricties op de invoer van brandstof in Jemen hebben geleid tot kritieke tekorten en prijsstijgingen in het hele land, met ernstige gevolgen voor de toegang tot veilig water en andere vitale diensten voor kinderen, waaronder gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen. De bezuinigingen zijn de nieuwste uitdaging om de acute diarree en cholera-uitbraak in Jemen onder controle te krijgen. Jemen worstelt al tientallen jaren met extreme waterschaarste.

“Brandstoftekorten in Jemen zorgen voor een verslechtering van de water- en gezondheidscrisis”, zegt Geert Cappelaere, regionaal directeur van UNICEF voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “Dit kan niet op een slechter moment komen voor de kinderen van Jemen die kampen met de gevolgen van geweld, ondervoeding en een uitbraak van ziekten, waaronder acute diarree en cholera.”

De kosten van diesel zijn in iets meer dan een maand verdubbeld, waardoor de watervoorziening in het bijzonder voor de armste gezinnen in gevaar komt. Waterstations die meer dan 3 miljoen mensen via openbare netwerken in 14 steden bedienen, raken snel leeg.

Prijzen van commercieel vrachtwagenwater – een belangrijke bron voor een vijfde van de bevolking van Jemen – zijn omhooggeschoten. Gemiddeld zijn ze verdubbeld terwijl ze op sommige locaties vervijfvoudigden.

“Voor meer dan twee derde van de Jemenieten die in extreme armoede leven, is veilig water nu volkomen onbetaalbaar”, voegde Cappelaere eraan toe.

Kinderen jonger dan 5 jaar zijn goed voor meer dan een kwart van de bijna 1 miljoen  gevallen van acute diarree en cholera. Meer dan 385.000 kinderen lijden aan ernstige acute ondervoeding en vechten voor hun leven. Slechte toegang tot veilig drinkwater is ook een van de belangrijkste oorzaken van ondervoeding.

UNICEF levert maandelijks bijna 450.000 liter brandstof om de waterpompstations in Sana’a, Hodeida en Hajjah, naast andere steden in het hele land, te blijven gebruiken. Maar UNICEF en zijn partners zijn ook getroffen door het brandstoftekort en de stijgende prijzen, waardoor het nog moeilijker wordt om aan de basisbehoeften van kinderen te voldoen.

“Beperkingen op humanitaire hulp en import van levensreddende benodigdheden moeten dringend worden opgeheven om te voorkomen dat Jemen nog verder de afgrond ingaat”, zei Cappelaere. “De kinderen van Jemen hebben al te veel en te lang geleden”

Giften ter ondersteuning van de UNICEF-acties in Jemen zijn welkom op BE 31 0000 0000 5555 met vermelding “Jemen” of online via www.unicef.be/gift


Meer informatie:

Philippe Henon
Persattaché
UNICEF België
Tél : (+32) 477/55.50.23
phenon@unicef.be
@philippehenon