Wereldwaterdag : UNICEF rapport “Water onder vuur”

Kinderen die in langdurige conflicten leven, hebben drie keer meer kans om aan watergerelateerde ziekten te sterven dan door geweld

Kinderen jonger dan 15 jaar die wonen in landen die worden getroffen door langdurige gewapende conflicten, lopen gemiddeld bijna drie keer meer kans om te sterven aan diarreeziekten veroorzaakt door een gebrek aan zuiver water, sanitaire voorzieningen en hygiëne dan door direct geweld , zegt UNICEF vandaag in een nieuw rapport.

“Water Under Fire” kijkt naar sterftecijfers in 16 landen in conflict en constateert dat kinderen onder de vijf jaar er meer dan 20 keer meer kans hebben om te sterven door een gebrek aan toegang tot zuiver water, hygiëne en sanitaire voorzieningen dan door het geweld.

De kinderen in conflictlanden hebben al een achterstand en weinig kansen om een veilige waterbron te bereiken,” zei UNICEF directeur Henrietta Fore. “De realiteit is dat er meer kinderen sterven door gebrek aan toegang tot veilig water dan door kogels.”

Zonder toegang tot zuiver water en hygiëne lopen kinderen het risico op ondervoeding en voorkombare ziekten, waaronder diarree, tyfus, cholera en polio. Vooral meisjes worden getroffen. Ze zijn extra kwetsbaar voor seksueel geweld als ze water gaan halen of de latrines gebruiken. Ze hebben te maken met aanslagen op hun waardigheid als ze zich wassen en hun menstruele hygiëne verzorgen. Tijdens hun menstruatie missen ze lessen als hun scholen geen geschikte water- en sanitaire voorzieningen hebben.

Deze bedreigingen worden tijdens een conflict nog erger, wanneer opzettelijke en willekeurige aanvallen de infrastructuur verwoesten, personeel verwonden en de stroomtoevoer afsnijden die de water-, sanitaire en hygiënesystemen doen draaien. Gewapende conflicten beperken ook de toegang tot essentiële reparatieapparatuur en  brandstof of chloor – die kunnen worden uitgeput, gerantsoeneerd, omgeleid of geblokkeerd voor levering. Veel te vaak worden essentiële diensten opzettelijk verstoord.

Opzettelijke aanvallen op water en sanitaire voorzieningen zijn aanvallen op kwetsbare kinderen,” zei Fore. “Water is een basisrecht. Het is een noodzaak voor het leven. ‘

UNICEF werkt in conflictlanden om te zorgen voor zuiver drinkwater en adequate sanitaire voorzieningen door het verbeteren en repareren van watersystemen, het aanvoeren van water, het opzetten van latrines en het bevorderen van het bewustzijn rond hygiënepraktijken.

UNICEF lanceert een oproep naar overheden en partners:

• Stop aanvallen op water- en sanitaire infrastructuur en personeel;
• Koppel levensreddende humanitaire acties aan de ontwikkeling van duurzame water- en sanitaire systemen voor iedereen;
• Versterk de capaciteit van overheden en hulporganisaties om  water- en sanitaire voorzieningen van hoge kwaliteit in noodsituaties te kunnen garanderen.

###

Het rapport berekende sterftecijfers in 16 landen waar een langdurig conflict is: Afghanistan, Burkina Faso, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Irak, Libië, Mali, Myanmar, Somalië, Zuid-Soedan, Soedan, de Syrische Arabische Republiek en Jemen. In al deze landen, met uitzondering van Libië, Irak en Syrië, zullen kinderen van 15 jaar en jonger eerder sterven aan watergerelateerde ziekten dan door collectief geweld. Uitgezonderd in Syrië en Libië lopen kinderen jonger dan vijf jaar bijna 20 keer meer kans om te overlijden aan diarree-aandoeningen die verband houden met onveilige WASH dan aan de gevolgen van collectief geweld.

De schattingen zijn gebaseerd op onderzoek van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) – tussen 2014 en 2016.

**

PDF van het rapport “Water under fire”