Wereldwijde inspanningen om impact van Covid 19 op kinderen terug te dringen

De COVID-19-crisis is een kinderrechtencrisis. De onmiddellijke, middellange en lange termijn reactie van UNICEF pakt niet alleen de uitdagingen aan die de pandemie veroorzaakt en de secundaire gevolgen voor kinderen, maar schetst ook een duidelijke strategie om een betere wereld op te bouwen wanneer de crisis eindelijk wegebt.

Om tegemoet te komen aan de groeiende behoeften van kinderen die door de COVID-19-pandemie worden getroffen, lanceerde UNICEF 3 maanden geleden zijn grootste oproep tot fondsenwerving ooit (1,6 miljard USD-dollar) om de pandemie te bestrijden : van het leveren van levensreddende gezondheidsvoorzieningen tot het bouwen van water- en hygiënefaciliteiten, het beschermen van meisjes en jongens en het garanderen van toegang tot onderwijs.

Naarmate het aantal gevallen van COVID-19 stijgt, nemen ook de noden van kinderen en hun families toe. De komende zes maanden zouden elke dag 6.000 extra kinderen kunnen sterven door vermijdbare oorzaken, aangezien de COVID-19-pandemie de gezondheidssystemen blijft verzwakken en de routinediensten verstoort.

Dankzij de vrijgevigheid van onze donateurs werken UNICEF-teams over de hele wereld nauw samen met regeringen en partners om kinderen te beschermen tegen de verwoestende en ongekende gevolgen van de COVID-19-pandemie op korte en lange termijn.

Tijdens de eerste 100 dagen van de pandemie ging onze aandacht in 140 landen over verschillende continenten in hoofdzaak naar 5 activiteitsdomeinen.

Families en kinderen bereiken met urgente berichten over gezondheidseducatie, zodat ze begrijpen hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen infectie.  Informatie redt levens !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De voorbije 100 dagen bereikte UNICEF meer dan 2,9 miljard mensen met COVID-19-preventieberichten.

In de Centraal Afrikaanse Republiek registreerde UNICEF COVID-19 informatie- en preventie-‘spots’ met Radio Ndeka Luka en een netwerk van 10 gemeenschapsradio’s in het hele land. Zo werden 2 miljoen mensen bereikt, dat is 40% van de bevolking.

 

Opleiden van gezondheidswerkers en vrijwilligers, het ondersteunen van gezondheidsfaciliteiten en het verschaffen van essentiële persoonlijke beschermingsmiddelen en medische apparatuur. Gezondheidswerkers werden geconfronteerd met een zeer besmettelijke en totaal ongekende ziekte!

 • 1,9 miljoen gezondheidswerkers werden opgeleid in protocollen voor infectiepreventie en -behandeling.
 • Meer dan 500.000 gezondheidswerkers ontvingen persoonlijke beschermingsmiddelen (jassen, brillen, handschoenen, maskers).

UNICEF Tsjaad werkte samen met de WHO om 216 zorgverleners en gezondheidswerkers in de gemeenschap op te leiden over infectiepreventie en -bestrijding en nog eens 295 gezondheidswerkers in de gemeenschap over Water en Sanitaire voorzieningen.

Verstrekken van dringende handwas- en hygiënevoorraden aan scholen, gezondheidscentra, kinderopvang en alle op kinderen gerichte locaties om de verspreiding van de infectie te stoppen. Handen wassen met zeep voorkomt besmetting met heel wat ziekten die vaak een dodelijke afloop hebben voor kinderen jonger dan 5, niet enkel covid19.

 

 • Bijna 27,9 miljoen mensen hebben handwasmiddelen gekregen.

UNICEF Vietnam leverde WASH-benodigdheden (zeep, handdesinfecterende middelen en keramische waterfilters) aan scholen, gemeentelijke gezondheidscentra en gemeenschappen in zeven provincies en bedient 340.000 mensen, waaronder 306.000 schoolkinderen.

Ervoor zorgen dat kinderen en zwangere vrouwen geen essentiële gezondheidszorg en voedingsondersteuning missen. Door de impact van Covid19 op de gezondheidsystemen, riskeren kinderen en zwangere vrouwen ook het slachtoffer te worden van andere ziekten.

 

 • 31,6 miljoen moeders werden bereikt met speciaal advies over borstvoeding.
 • meer dan 99,2 miljoen vrouwen en kinderen kregen toegang tot essentiële basisgezondheidsdiensten, waaronder pre- en postnatale zorg, medische zorg voor kinderziekten en levensreddende vaccinatie.
 • UNICEF Peru biedt technische ondersteuning aan het ministerie van Volksgezondheid om de eerstelijnsgezondheidszorg veilig te heropenen, waaronder moeder- en neonatale zorg, immunisaties, groeimonitoring, verdeling van ijzersupplementen, zodat zuigelingen, kinderen, tieners en vrouwen toegang hebben tot veilige essentiële zorg.
 • Meer dan 6,1 miljoen ondervoede kinderen werden geïdentificeerd en dringend behandeld om hun leven te redden en hun ontwikkeling te beschermen.

UNICEF Malawi ondersteunde de levering en prepositionering van therapeutische voedingsvoorraden aan alle 728 gezondheidsfaciliteiten in alle 29 districten van het land.

Kinderen veilig houden en laten leren tijdens de scholensluiting inclusief vertrekken van mentale eerste hulp aan gezinnen die onder zware druk staan. De sluiting van scholen zorgde ervoor dat honderden miljoenen kinderen in vele landen afgesloten werden van de mogelijkheid tot leren, om te gaan met leeftijdsgenootjes en toegang te krijgen tot essentiële diensten. Dit heeft een negatieve impact op hun welzijn, ontwikkeling en veiligheid.

 • Het onderwijs voor meer dan 156 miljoen kinderen werd hersteld door middel van leren op afstand, online of offline.

UNICEF Rwanda identificeerde meer dan 100 radioscripts van over de hele wereld, gericht op basisgeletterdheid en rekenvaardigheid die konden worden aangepast aan het schoolcurriculum van Rwanda en werkte samen met de Rwanda Broadcasting Agency, om de lessen in het hele land te produceren en uit te zenden naar 158.700 te bereiken kleuters, 1,75 miljoen basisschoolkinderen en 71.800 middelbare scholieren.

 • 232.000 kinderen kregen veilige alternatieve zorg wanneer ze apart moesten blijven van hun door virussen getroffen families.

 

 • 16,1 miljoen huishoudens ontvingen cash transfers om hen te helpen het hoofd boven water te houden.

 

 • Meer dan 44,7 miljoen ouders, verzorgers en kinderen kregen psychosociale bijstand.

 

 • 1,1 miljoen scholen werden begeleid bij een ‘veilige schoolopening’

 

UNICEF Irak ontwikkelt een strategie om uit te proberen in 12 scholen voor intern ontheemde kinderen (IDP) in Ninewa vanaf de zomervakantie om 12.615 kinderen te helpen bij het inhalen van gemist onderwijs en om inzichten te verwerven over de veilige heroppstartt van het onderwijs in september .

De steun die bij het Belgische publiek werd ingezameld in het kader van de COVID1212 actie samen met de giften die rechtstreeks op onze rekening werden gestort, droeg bij tot deze realisaties .

We zijn helaas nog niet aan het einde van de rit. De pandemie lijkt dan wel onder controle in Europa maar deint verder uit in de rest van de wereld.  Vooral de armste, meest kwetsbare landen zullen daarvan de kost dragen. 155 landen hebben onze hulp nodig. Zo is er de komende maanden bijvoorbeeld meer dan 200 miljoen euro nodig voor de volgende aankoop van handschoenen, maskers en beschermingsmateriaal. 7 miljoen ondervoede kinderen moeten behandeld worden en we moeten alles in het werk stellen om de dood van 6.000 extra kinderen per dag te voorkomen.

Het is vandaag onze gedeelde verantwoordelijkheid om ons opnieuw voor te stellen hoe de wereld er morgen uit zal zien.  We hebben ieders ideeën, middelen, creativiteit, sympathie en steun daarbij van harte nodig.