Trefwoorden

Winterhulp bereikt Syrische gezinnen

Syrische kinderen hebben geknokt om oorlog, honger, armoede en ziekten te overleven. Nu moeten ze vechten om de koude te trotseren.

Na bijna 8 jaar oorlog, hebben duizenden Syrische kinderen nooit een echte thuis gehad. Vaak zijn hun families zonder bezittingen hun land ontvlucht en wonen in rudimentaire omstandigheden in vluchtelingenkampen in de regio. Door de vriestemperaturen en winterse stormen, worden de ontberingen die de kinderen moeten doorstaan alleen maar groter.

Een van hen is Hasan, 1 jaar oud. Hij werd geboren in een tentenkamp in Libanon, zonder verwarming of bescherming tegen de bittere kou.

“We hadden geen hout om ons te verwarmen. Ik gooide zelfs oude schoenen op het vuur, om het gaande te houden, ” vertelt Hasan’s moeder. Ze is bang dat er ook dit jaar een ijskoude winter aankomt en dat ze haar zoon niet zal kunnen beschermen.

Gezinnen hebben het moeilijk om de meest elementaire benodigdheden te betalen – zoals kleding, sjaals, handschoenen en schoenen – om hun kinderen warm te houden.

Konvooien met winterhulp bereiken Syrische gezinnen

Nu het koud en regenachtig is, is het voor UNICEF extra dringend om de families te bereiken. Heel wat kinderen moeten noodgedwongen in de kou met dunne kleding en slippers door de modder en plassen. Daardoor worden ze ziek en gaan ze niet meer naar school. Voor hen maakt een winterpakket met kleding en laarzen een enorm verschil.

Konvooien met winterhulp zijn tot de afgelegen berggebieden in Libanon geraakt, waar vele Syrische vluchtelingen hun toevlucht zochten. Het is ook hier dat er vorig jaar twee kinderen op de vlucht uit Syrië stierven door onderkoeling.

In dit gebied zijn er nauwelijks winkels of voorzieningen. UNICEF deelt er winterkits uit die zijn verdeeld per leeftiijdscategorie. Ze bevatten thermisch ondergoed, jassen, truien, wollen mutsen, handschoenen, warme winterbroeken, jeans en winterlaarzen, maar ook warme babykleren.

Op andere plaatsen in Libanon helpt UNICEF kinderen in nood door de familie een klein bedrag of tegoedbon te geven waarmee ze zelf winterkleding kunnen kopen. Zo zorgen we ervoor dat de meest kwetsbare kinderen beschermd zijn voordat de temperatuur verder daalt.

Kinderen in de regio zijn kwetsbaar

Deze kinderen zijn slechts een klein deel van de groep kinderen die UNICEF deze winter wil bereiken. In de hele regio lopen 1,3 miljoen kinderen gevaar door de winter. Ze hebben dringend warme kleren nodig.

‘Jaren van conflict, het op de vlucht zijn en de werkloosheid zorgen dat de financiële reserves van families vrijwel op zijn’, zegt Geert Cappelaere, directeur van UNICEF in het Midden Oosten en Noord-Afrika. ‘Door een gebrek aan gezonde voeding en goede gezondheidszorg, zijn kinderen verzwakt. Ze zijn kwetsbaar voor onderkoeling en longontstekingen. Zonder bescherming tegen de vrieskou, is het leven van deze kinderen in gevaar.’

Wat voorziet UNICEF om kinderen te beschermen tegen de winter?

Winterpaketten met handschoenen, mutsen, schoenen, sokken, sjaals en thermische dekens

Financiële steun in cash en vouchers voor de families om tegemoet te komen aan de meest dringende noden van de kinderen

Verwarming van scholen tijdens de wintermaanden, zodat kinderen het warm hebben en naar school blijven gaan.

Deze winterhulp komt bovenop de doorlopende programma’s van UNICEF op vlak van gezondheidszorg, voeding, water, sanitair, bescherming en onderwijs, met de bedoeling kinderen in de hele regio warm, gezond en op school te houden deze winter.

Elke minuut telt om kinderen warm te houden. Help ons hen te bereiken nu het bitter koud is.