Trefwoorden

World Aids Day: Sterfgevallen door AIDS bij adolescenten verdrievoudigd sinds 2000

Het aantal sterfgevallen door aids bij adolescenten is in de afgelopen 15 jaar verdrievoudigd. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die UNICEF publiceerde in het “UNICEF’s Statistical Update on Children, Adolescents and AIDS report.”

Een gezondheidswerker voert een snelle HIV-test uit in het Redemption Public Hospital in Liberia, een door UNICEF gesteund ziekenhuis die een afdeling heeft die specifiek gericht is op  de preventie van de overdracht van het virus van moeder op kind.
Een gezondheidswerker voert een snelle HIV-test uit in het Redemption Public Hospital in Liberia, een door UNICEF gesteund ziekenhuis die een afdeling heeft die specifiek gericht is op de preventie van de overdracht van het virus van moeder op kind.

AIDS is de grootste doodsoorzaak bij jongeren in Afrika en de tweede grootste doodsoorzaak bij jongeren wereldwijd. Onder de door HIV getroffen bevolkingsgroepen, zijn adolescenten de enige groep waarbij de sterftecijfers niet afnemen. Onder adolescenten tussen 15 en 19 jaar ontstaan elk uur 26 nieuwe infecties. Ongeveer de helft van de adolescenten met HIV situeren zich in zes landen: Zuid-Afrika, Nigeria, Kenia, India, Mozambique en Tanzania.

In Sub-Saharaans Afrika, de regio met de hoogste prevalentie, worden meisjes het meest getroffen. Bij nieuwe infecties onder 15- tot 19-jarigen gaat het in 7 op de 10 gevallen om meisjes. Het is des te alarmerend dat in deze regio slechts 1 jongere op de 10 van deze leeftijd wordt getest op HIV en slechts 1 op de 3 van de 2,6 miljoen kinderen onder de leeftijd van 15 met HIV krijgt een aangepaste behandeling.

“Het is van cruciaal belang dat jongeren die HIV-positief zijn, toegang krijgen tot behandeling, zorg en ondersteuning,” zei Craig McClure, hoofd van het wereldwijde HIV / AIDS-programma van UNICEF. “Tegelijkertijd, moeten de jongeren die HIV-negatief zijn, de nodige kennis en middelen krijgen om gezond te blijven.”

Volgens UNICEF-gegevens wordt minder dan de helft van de kinderen onder de 2 maanden getest op HIV.

Nieuwe statistieken tonen aan dat de meeste adolescenten die vandaag sterven aan aids-gerelateerde ziekten al HIV opliepen als baby zo’n 10 tot 15 jaar geleden. Toen kregen minder seropositieve moeders en zwangere vrouwen HIV-remmers, die het risico op de overdracht van moeder op kind verminderen. Deze kinderen haalden dus soms hun tienerjaren zonder te weten dat ze HIV besmet waren.

Sinds 2000 werden bijna 1.3 miljoen nieuwe infecties onder kinderen afgewend, grotendeels door de vooruitgang in de preventie van de overdracht van moeder op kind. In 2014 kregen 3 op 5 seropositieve zwangere vrouwen HIV-remmers om de overdracht van het virus te voorkomen. Dit zorgde voor een vermindering van 60%  van aids-gerelateerde sterfgevallen onder kinderen jonger dan 4 jaar in vergelijking met 2000. Deze inspanningen zouden ook een positieve invloed moeten hebben op de volgende generatie adolescenten.

“De vooruitgang die we boekten op het voorkomen van de moeder op kind overdracht is lovenswaardig, en moet gevierd worden,”  zegt McClure  “maar directe investeringen zijn nodig om levensreddende behandeling te verstrekken voor kinderen en jongeren die besmet zijn.”

Het UNICEF rapport ‘Statistical Update on Children, Adolescents and AIDS’ kan hier gedownload worden.

Meer info via  www.childrenandaids.org