Zuid-Soedan : Back to Learning moet een half miljoen kinderen de kans geven naar school terug te keren

In Zuid-Soedan werd een campagne gelanceerd om meer dan een half miljoen kinderen toegang te geven tot onderwijs. De campagne kwam er op initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Technologie, met de steun van UNICEF.

© UNICEF/UN010064/Rich
© UNICEF/UN010064/Rich

De broers Nydeng Khot Gatkwoth (links), 10 jaar en Chuol Khot Gatkwoth, 12 jaar, met een vriend op de site ter Bescherming van de Burgerbevolking (POC) in Bor, waar UNICEF tijdelijke onderwijsruimtes ondersteunt voor ontheemde kinderen, zodat ze hun opleiding kunnen verderzetten.

Het jonge land heeft een van de slechtste indicatoren ter wereld op het vlak van onderwijs. Slechts 1 kind op 10 slaagt erin het basisonderwijs af te maken. De situatie is nog verergerd door het conflict dat is uitgebroken in 2013. Meer dan 900.000 kinderen zijn ontheemd: 400.000 onder hen hebben de school moeten verlaten. Het aantal inschrijvingen in de basisschool is sterk gedaald.

«Een kind dat niet naar school gaat, is een kind dat beroofd wordt van zijn rechten en zijn toekomst, » zegt Jonathan Veitch, vertegenwoordiger van UNICEF in Zuid-Soedan. “Een maatschappij kan niet functioneren, als ze haar kinderen geen onderwijs biedt.”

De campagne ‘Back to Learning’, die gelanceerd werd in 2015, richt zich op de kwetsbare gemeenschappen door kinderen de opportuniteit te geven onderricht te volgen. Het gaat om kinderen die momenteel niet naar school gaan door het conflict, of omwille van andere obstakels, zoals de afstand of het familiale budget. In 2015 heeft de campagne ervoor gezorgd dat 360.000 kinderen opnieuw toegang hadden tot onderwijs.

« We hebben enorme vooruitgang geboekt, maar er zijn nog steeds te veel kinderen die geen onderwijs krijgen, » legt Dr. John Gai Yoah uit, Minister van Onderwijs en Technologie. “Vooral meisjes en kinderen die ontheemd zijn door het conflict zijn getroffen door deze problematiek.”

© UNICEF/UN09920/Ohanesia
© UNICEF/UN09920/Ohanesia

Nyaturo Diew, 11 jaar, basisschool Dawa in Bentiu
«Door de conflicten ging ik niet naar school. Ik deed helemaal niets, en ik miste de school. Ik wou terugkeren, maar het gebouw was verwoest. Ik houd er erg van om Engels te leren. Later zou ik graag in een ziekenhuis werken. Ik zou willen dat mijn leven opnieuw wordt als voorheen, toen alle kinderen naar school gingen en we in vrede leefden.”

Een van de doelstellingen van de Back to Learning campagne is meer meisjes toegang te geven tot onderwijs. Het is immers zo dat een kind waarvan de moeder kan lezen, 50% meer kans heeft haar vijfde verjaardag te halen. Onderwijs kan dus levens redden.

© UNICEF/UN010059/Holt
© UNICEF/UN010059/Holt

Kizza Brain tijdens een les onder een boom in het oude schooltje in Ayii. Met de steun van UNICEF wordt ernaast een nieuwe school opgebouwd, met tien klaslokalen en met toiletten. “Ik heb in mijn leven nog nooit zo’n gebouw gezien. Ik ben heel erg enthousiast. We houden niet van de lessen onder de boom, want ze worden vaak onderbroken. Als het regent, zegt de leraar dat we naar huis moeten gaan. » vertelt Kizza.

Om meer dan een half miljoen kwetsbare kinderen en adolescenten onderwijs te bieden tussen de 3 en de 18 jaar, hebben UNICEF en zijn partners 75 miljoen $ nodig. De fondsen zullen gebruikt worden om schoolinfrastructuur en –materiaal te voorzien voor kinderen die op school  ingeschreven zijn en om lessen te voorzien voor de kinderen die in regio’s wonen die door het conflict getroffen zijn.
Doe een gift voor de kinderen in nood