Zuid-Soedan: honderden kinderen ingelijfd bij gewapende groepen

Sinds begin dit jaar werden meer dan 650 kinderen gerekruteerd door gewapende groeperingen in Zuid-Soedan. Door de nieuwe opflakkeringen van geweld lopen kinderen grote risico’s. UNICEF roept op tot een onmiddellijke stopzetting van de rekrutering en de onvoorwaardelijke vrijlating van alle kinderen uit gewapende troepen.

© UNICEF/UN028382/Rich
© UNICEF/UN028382/Rich

Kinderen spelen bij valavond in een kamp ter bescherming van de burgerbevolking vlakbij Bentiu in Zuid-Soedan.

Sinds de start van de crisis in Zuid-Soedan in december 2013, werden naar schatting al 16.000 kinderen ingelijfd bij gewapende groeperingen en gewapende strijders. Kinderen worden nog steeds gerekruteerd en ingezet bij de gevechten ondanks het brede politieke engagement om deze praktijken een halt toe te roepen.

“De droom die we allen koesterden voor de kinderen van dit jonge land, is een nachtmerrie geworden”, zegt UNICEF Deputy Executive Director Justin Forsyth na bezoeken aan de Zuid-Soedanese steden Bentiu en Juba. “Tijdens deze onzekere fase in de prille geschiedenis van het land vrezen we voor een immense toename van kindrekrutering.”

In 2015 zag UNICEF nog toe op de vrijlating van 1.775 voormalige kindsoldaten in wat één van de grootste demobilisaties van kinderen ooit was. Nu de gevechten en de rekrutering in Zuid-Soedan opnieuw toenemen, lijkt het er echter op dat deze verwezenlijking aan een sneltempo teniet zal worden gedaan.

Onvoorwaardelijke toegang moet verleend worden voor humanitaire interventies in Juba en in de rest van het land om de nodige steun, bescherming en hulp te verlenen aan de Zuid-Soedanese kinderen.

 “Als de humanitaire sector niet voor 100% operationeel kan zijn, zullen de gevolgen voor de kinderen en hun families catastrofaal zijn”, concludeert Forsyth.

Sinds de start van de gewelddadige burgeroorlog in Zuid-Soedan in december 2013 …

  • … zijn ongeveer 900,000 kinderen op de vlucht in eigen land;
  • … zijn meer dan 13,000 kinderen vermist, gescheiden van hun familie of alleen onderweg
  • … gaat meer dan de helft van de Zuid-Soedanese kinderen niet naar school – dit levert het land in verhouding het grootste aantal niet-schoolgaande kinderen ter wereld op;
  • … zijn 250,000 kinderen blootgesteld aan ernstige acute ondervoeding.

De kinderen vertellen

© UNICEF/UN028380/Rich
© UNICEF/UN028380/Rich

Op 11 augustus 2016 werd Gatluak (schuilnaam) bevrijd uit een gewapende groepering in Zuid-Soedan. “Ik kijk er naar om naar school te gaan. Ik ben heel erg blij dat ik uit het leger bevrijd ben en dat ik terug nde lessen kan volgen,” vertelt Gatluak. Dankzij UNICEF en zijn partners, werd hij herenigd met zijn oom en tante, die hem nu voluit steunen.

© UNICEF/UN028379/Rich
© UNICEF/UN028379/Rich

Gatkuoth (schuilnaam), 15 jaar, werd bevrijd uit een gewapende groepering. Nu gaat hij naar de basisschool van Bentiu. Gatkuath werd gerekruteerd toen hij amper 13 jaar oud was. “Ik heb het nooit leuk gevonden om soldaat te zijn. Er was niets goeds aan. Het geld dat we kregen was wel fijn, maar ik vond het vreselijk wat we moesten doen met de wapens. Ik heb meermaals geprobeerd om te ontsnappen, maar zonder succes. Ze hebben me altijd teruggevonden en gestraft. Ik ben heel erg blij dat ik niet meer in het leger zit. Nu woon ik samen met mijn tante, en later wil ik dokter worden en de mensen van mijn dorp helpen, » vertelt Gatkuoth ons.

© UNICEF/UN028374/Rich
© UNICEF/UN028374/Rich

Bol (schuilnaam) werd enkele maanden geleden bevrijd uit een gewapende groepering. Vandaag is hij leerling in een school die wordt ondersteund door UNICEF in Rabkona, in Zuid-Soedan. UNICEF en zijn partners hebben Bol herenigd met zijn familie en staan hem nog steeds bij met psychosociale steun en medische zorgen. Ik zat graag in het leger, maar UNICEF heeft me eruit gehaald. In het leger kreeg ik voedsel en een salaris. Nu ga ik wel heel graag naar school. Misschien is het wel beter dan het leger. Mijn lievelingsvak is Engels en ik speel graag met mijn nieuwe vriendjes. Ik wil later nog altijd commandant worden in het leger om de bevolking te beschermen. Maar ik ga eerst hard studeren, » zegt Bol.

© UNICEF/UN028372/Rich
© UNICEF/UN028372/Rich

Luny (schuilnaam) is 15 jaar oud en woont vandaag in een kamp ter bescherming van de burgerbevolking in Bentiu, in Zuid-Soedan. Hij werd recent uit een gewapende groepering bevrijd waar hij 3 jaar was gebleven. Zijn ouders zijn overleden. Hij gaat voor het eerst naar een school, die wordt ondersteund door UNICEF. “Ik ben enerzijds een beetje zenuwachtig om naar school te gaan – ik heb geen boeken of pen – maar anderzijds heb ik heel veel zin om bij te leren. Ik ben ook heel blij om bij mijn familie te zijn, want ze zorgen voor mij. In het leger heb ik veel slechte dingen gezien. UNICEF blijft hem verder opvolgen met psychosociale steun en moedigt hem aan naar school te blijven gaan.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten in België en in de wereld