Trefwoorden

Zuid-Soedan ‘hoog-risico’ land voor ebola. UNICEF verhoogt inspanningen.

UNICEF verhoogt zijn inspanningen voor preventie naar 3 miljoen mensen

Juba/ Brussel, 29 juli 2019 – Cruciale informatie over hoe zichzelf te beschermen tegen ebola redt levens. Sinds januari 2019 hebben UNICEF en zijn partners meer dan 3 miljoen mensen in Zuid-Soedan betrokken bij ebola-preventie-acties.

Deze week is het een jaar geleden sinds het begin van de uitbraak van het ebolavirus in de aangrenzende Democratische Republiek Congo (DRC), die sindsdien al meer dan 1.700 mensen heeft gedood. DRC is in de greep van de tweede ergste ebola-uitbraak in de geschiedenis. Er is een groeiend risico dat ebola zich over de grenzen verspreidt naar Zuid-Soedan. UNICEF werkt samen met de regering van Zuid-Soedan, andere VN-agentschappen en partners om preventieboodschappen te verspreiden en gemeenschappen te helpen om zichzelf te beschermen tegen de ziekte.
Het VN-kinderfonds leidt samen met de overheid de technische werkgroep voor risicocommunicatie, sociale mobilisatie en maatschappelijke betrokkenheid om gemeenschappen te informeren over de ziekte en hen te betrekken bij preventieactiviteiten. Bovendien leiden UNICEF en de regering de technische werkgroep voor preventie en bestrijding van infecties, die gezondheidswerkers en andere frontliners helpt om hun taken op een veilige manier uit te voeren. UNICEF maakt ook werk van een verbeterde toegang tot water, sanitaire voorzieningen en hygiëne in gezondheidsfaciliteiten, scholen en openbare plaatsen.

Naarmate de ebola-dreiging dichterbij komt,  hebben we in Zuid-Soedan geen tijd te verliezen. We moeten klaar staan om een uitbraak in het land aan te pakken, maar eerst en vooral moeten we er alles aan doen om te voorkomen dat de ziekte Zuid-Soedan bereikt, “benadrukte Dr. Mohamed Ag Ayoya, UNICEF-vertegenwoordiger in Zuid-Soedan. “De actieve betrokkenheid van gemeenschappen is cruciaal om infecties te voorkomen. We werken nauw met hen samen om bewustwording en begrip van de overdracht te creëren en  goede hygiënepraktijken zoals handenwassen te bevorderen.”

UNICEF Zuid-Soedan betrekt de bevolking die het meeste risico loopt in de staten die aan de DRC en Oeganda grenzen. Het VN-kinderfonds en zijn partners hebben 450 frontlinie medewerkers opgeleid die van deur tot deur gaan, gemeenschapsbijeenkomsten organiseren en religieuze en lokale leiders betrekken bij het verspreiden van levensreddende berichten.

Onze teams en partners ter plaatse die in de gemeenschappen werken, bevestigen dat steeds meer mensen zich bewust zijn van ebola en van de beschermingsmaatregelen die ze kunnen nemen om een infectie te voorkomen,” zei Ayoya, “de vroege detectie en beheersing van de drie ebola gevallen in juni in Oeganda kwamen als gevolg van een groter publiek bewustzijn en tonen de werkelijke waarde van het preventiewerk en van het werken met gemeenschappen. Zolang ebola voor de deur blijft, kunnen we niet rusten en moeten we onze inspanningen voortzetten. ”

Tussen januari en juli 2019 hebben UNICEF en partners:

• meer dan 850.000 mensen bereikt via interpersoonlijke en groepscommunicatie onder leiding van 450 getrainde front-line community medewerkers;
• twee miljoen mensen bereikt  met ebola-preventieberichten via een wekelijkse cyclus van jingles en talkshows over de ebolavirusziekte  door 18 radiostations in zes talen;
•  70 eerstelijnsgezondheidsfaciliteiten ondersteund, met infectiepreventie en -bestrijdingsmiddelen en leveringen en diensten voor water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH);
• meer dan 200 eerstelijnsmedewerkers opgeleid
•  handenwas-units geplaatst , zeep verdeeld en hygiënepromotie en ebola-bewustmakingsactiviteiten uitgewerkt op openbare plaatsen, waaronder scholen, kerken en markten.  Hierdoor werden bijna 300.000 mensen in de meest risicovolle gemeenschappen bereikt.

UNICEF Zuid-Soedan heeft USD 4,3 miljoen nodig om preventie en paraatheid tot eind september 2019 te financieren. Tot op heden is 14% gefinancierd.

Doe een gift.