Trefwoorden

In Zuid-Soedan komt UNICEF de kinderen te hulp die het slachtoffer zijn van de crisis

In Zuid-Soedan, een land geteisterd door burgeroorlog, armoede en onzekerheid, lijden bijna 300.000 kinderen aan ernstige acute ondervoeding en nog eens een miljoen mensen in het hele land zijn bedreigd door hongersnood. In 2017 kwamen missies in samenwerking met UNICEF - die bijstand verleenden per vliegtuig en helikopter - meer dan 530.000 mensen te hulp, waaronder 100.000 kinderen jonger dan vijf jaar. De getuigenissen die verzameld zijn in een afgelegen en door het conflict verwoeste dorp, Kiech Kuon, benadrukken wat UNICEF voor ieder kind doet.

© UNICEF/UN056597/Knowles-Coursin

Sinds het begin van het conflict in december 2013 zijn in Kiech Kuon de installaties en basisdiensten aangetast, die het de mensen mogelijk maken om zich te voeden, in goede gezondheid te verkeren, onderwijs te volgen en zich te beschermen.

Om de hulpverlening in de afgelegen gebieden te versnellen, zetten UNICEF en het Wereldvoedselprogramma (WFP) helikopters en vliegtuigen in. Deze speciale missies zijn gericht op het vaccineren van de kinderen tegen polio en mazelen en op het opsporen van gevallen van ondervoeding. De moeders worden herinnerd aan het belang van borstvoeding en een goede hygiëne om te voorkomen dat de kinderen ziekten oplopen.

In slechts enkele dagen zijn honderden gezinnen aangekomen bij het tijdelijke screeningscentrum dat de teams van de Verenigde Naties geïnstalleerd hebben. Alle vrouwen zijn het er unaniem over eens dat het gebrek aan voedsel en de sluiting van de medische centra regelmatig ziekten veroorzaken bij hun kinderen. De gezinnen overleven door het eten van wilde planten en van vis gekocht tegen exorbitante prijzen en door het drinken van melk en bloed van varkens.

© UNICEF/UN056591/Knowles-Coursin

“Tijdens de gevechten zijn we gevlucht met slechts onze kleren,” vertelt een van de vrouwen. “Toen we terug naar huis gingen, waren onze potten en pannen en zelfs onze lakens en dekens gestolen. Voedsel is niet het enige dat ons ontbreekt. We hebben simpelweg niets meer en niemand heeft ons geholpen gedurende meer dan zes maanden.”

“We hebben schoolborden, werkboeken, boeken, stoelen, uniformen en spelmateriaal nodig,” zegt Nhial Ojulu, leraar Engels in de basisschool van Kiech Kuon. “Ik ben bereid om zelfs zonder loon te onderwijzen. We hebben enkel materiaal nodig.”

In de rest van het land is, net als in Kiech Kuon, de behoefte aan geneesmiddelen, voedsel, vaccinaties en schoolkits (‘School in a Box’) schreeuwend.

In 2017 konden 298.000 kinderen jonger dan vijf jaar genezen worden van malaria, longontsteking, diarree, cholera en andere ziekten dankzij de acties op het terrein van UNICEF en haar partners in Zuid-Soedan. 700.000 mensen kregen toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen, 80.000 kinderen getroffen door ernstige acute ondervoeding werden behandeld en 184.000 kinderen hebben de weg naar school teruggevonden.

In de komende maanden blijven de behoeften evenwel dringend en UNICEF zal voedsel, water, medische verzorging, onderwijs en bescherming blijven garanderen voor de kinderen.

We kunnen nog duizenden kinderen redden op voorwaarde dat we de nodige fondsen hebben om onze interventies in de komende maanden te kunnen handhaven. 
Doe een gift voor de kinderen die door hongersnood getroffen zijn

NL_web_H