Trefwoorden

Zuid-Soedan: rekrutering van kinderen stijgt bij aanvang vierde jaar conflict

© UNICEF/UN043961/Holt
© UNICEF/UN043961/Holt

“Sinds het begin van het conflict zijn het de kinderen die het zwaarst getroffen worden door het geweld,” zegt UNICEF regionaal directeur voor Oostelijk en Zuidelijk Afrika, Leila Gharagozloo – Pakkala. “Nu de gevechten intenser worden, en ondanks herhaalde oproepen om het rekruteren van kinderen te beëindigen, worden kinderen opnieuw geviseerd.”

Sinds november maakte de VN gewag van minstens 50 kinderen die ontvoerd en gerekruteerd werden in de Boven-Nijl regio, met niet-bevestigde rapporteringen dat nog eens 50 kinderen zouden gerekruteerd zijn in de regio van Bahr el Ghazal. De VN ontving ook rapporteringen over zware overtredingen tegen kinderen in Equatoria; vanwege de grote onveiligheid en beperkte toegang is het echter niet mogelijk om deze rapporteringen te bevestigen.

In totaal werden 1.932 kinderen vrijgelaten door gewapende groepen – 1.755 in 2015 en 177 dit jaar.

© UNICEF/UN037268/Kolok
© UNICEF/UN037268/Kolok

De twee grootste partijen in het conflict – de SPLA en de SPLA in oppositie – hebben beiden overeenkomsten met de Verenigde Naties ondertekend om een einde te maken aan de rekrutering en het misbruik van kinderen.

Terwijl kinderen in Zuid-Soedan blijven dromen van de vrede die de onafhankelijkheid had beloofd, worden kinderrechten steeds vaker geschonden door het conflict. Kinderen worden vermoord, ontvoerd en seksueel misbruikt. Sinds 2013 documenteerde UNICEF en partners volgende cijfers:

  • 2.342 kinderen vermoord of verminkt
  • 3.090 kinderen ontvoerd
  • 1.130 kinderen seksueel misbruikt
  • 303 aanvallen op scholen en ziekenhuizen of de militaire ingebruikname ervan

De huidige onzekerheid, gecombineerd met een economische crisis die de inflatie deed stijgen tot 800 percent, creëerde een wijdverspreide voedselonzekerheid, en ondervoeding bij kinderen bereikte een alarmerend niveau in grote delen van het land.

© UNICEF/UN043945/Holt
© UNICEF/UN043945/Holt

Ouders van een lokale gemeenschap brengen hun kinderen naar een gezondheidscentrum ondersteund door UNICEF om hun kinderen te laten screenen op ondervoeding.

Dit jaar hebben UNICEF en partners tot dusver 184.000 kinderen behandeld tegen zware ondervoeding. Dat is 50% meer dan vorig jaar, en een stijging van 135% ten opzichte van 2014.

“UNICEF maakt zich ernstig zorgen dat door het escalerende geweld en de groeiende vijandelijkheden er geen einde in zicht is voor het lijden van de kinderen,” zegt Leila Gharagozloo-Pakkala. “De kinderen van Zuid-Soedan kunnen niet langer leven met deze permanente, verlammende angst voor honger of conflict. Wat ze nodig hebben is langdurige vrede, zorg en ondersteuning.”

Steun de kinderen van Zuid-Soedan