Wondermelk, twee wijze oma’s en een nieuw broertje

Gift is bijna twee jaar oud. Ernstig ondervoed komt hij aan in het Al Sabbah Children’s Hospital in Juba, Zuid-Soedan. Hij is zo opgezwollen dat hij zijn ogen amper kan openen. Bovendien is hij een maand geleden getroffen door malaria. Daardoor heeft hij het nog moeilijker om terug te vechten.

Gift komt aan in het Al Sabbah Children’s Hospital in Juba. Hij is opgezwollen door hongeroedeem, vochtophopingen die  worden veroorzaakt door ernstige acute ondervoeding.

“Gift had een maand lang malaria. Hij at af en toe een beetje, maar wilde niet spelen of bewegen. Normaal gezien speelt hij heel graag, met zijn bal of zijn speelgoedauto. Het werd steeds erger, ” vertelt Tabu, zijn moeder, terwijl ze Gift dicht tegen zich aan trekt.

Zijn mama voelt zich hulpeloos. Doordat ze zwanger is van haar tweede kind, heeft ze niet genoeg melk voor Gift en ziet ze hem iedere dag zwakker worden. Ze wonen ver van het ziekenhuis, en het is erg duur voor hen om naar hier te komen.  Uiteindelijk heeft ze een manier gevonden om hem naar het ziekenhuis te brengen.

 

“We kwamen naar hier omdat iedereen weet dat dit de enige plek in Juba is waar je je kind kunt laten behandelen. We zijn erg bezorgd. Ik hoop dat hij beter zal worden. Ik hoop dat hij naar school zal kunnen gaan.”

De chaos van het conflict

Zuid-Soedan wordt al decennialang geteisterd door oorlog. Daardoor gaan kinderen niet naar school, zijn ze ondervoed en kwetsbaar voor ziekten, misbruik en uitbuiting. De hoop op een betere toekomst toen het land onafhankelijk werd in 2011, was van korte duur. Een burgeroorlog brak uit in 2013.

Het Al Sabbah Children’s Hospital in Juba is een levenslijn voor families waar zieke kinderen worden verzorgd temidden van een conflictzone.

De situatie in cijfers

  • Door de onveilige situatie zijn meer dan 1 miljoen kinderen in Zuid-Soedan ondervoed.
  • 300.000 van hen zijn ernstig ondervoed en lopen het risico te sterven. Gift is een van hen.
  • Bijna 60% van de Zuid-Soedanezen weten niet waar ze hun volgende maaltijd gaan vinden.
  • Sommige regio’s in het land, zijn maar 1 stap verwijderd van hongersnood, bijvoorbeeld als het droogseizoen eraan komt.

Doe een gift voor de kinderen in Zuid-Soedan
“Ons werk is niet eenvoudig. Moeders zijn getraumatiseerd en moeten vaak zorg dragen voor meerdere kinderen. Velen komen naar hier. Uiteraard kunnen en willen we niemand wegsturen,” vertelt Yama Samson. Ze is voedingsdeskundige en werkt op de door UNICEF ondersteunde voedingsafdeling. Het is het grootste centrum dat deze zorg biedt in heel Zuid-Soedan.

Wondermelk

Als een kind dat lijdt aan ernstige, acute ondervoeding een eenvoudige behandeling krijgt, kunnen de resultaten zijn leven veranderen. We volgen Gift terwijl hij 10 dagen lang zo’n behandeling krijgt. Onder het toeziend oog van door UNICEF ondersteunde voedingsspecialisten, krijgt hij een F75 melkbehandeling, ook wel wondermelk genoemd, tot de zwelling afneemt.

Gift's twee oma’s vangen hem op als zijn behandeling in het ziekenhuis is beëindigd. Dankzij hun liefdevolle zorg en de nauwe betrokkenheid van de staff van het ziekenhuis komt Gift er snel bovenop.

Gift’s twee oma’s vangen hem op als zijn behandeling in het ziekenhuis is beëindigd. Dankzij hun liefdevolle zorg en de nauwe betrokkenheid van de staff van het ziekenhuis komt Gift er snel bovenop.

Terwijl Gift in het ziekenhuis verblijft, bevalt zijn mama van een broertje. Tijdens haar herstel thuis zijn het zijn twee oma’s die liefdevol voor hem zorgen en hem helpen bij zijn herstel.

Van het ziekenhuis naar huis

Na bijna twee weken in het ziekenhuis is het tijd voor Gift om naar huis te gaan. Hij houdt zijn eerste zakje Ready-to-Use Therapeutic Food vast (RUTF of gebruiksklare therapeutische voeding) om thuis verder te herstellen.

Na bijna twee weken in het ziekenhuis is het tijd voor Gift om naar huis te gaan. Hij houdt zijn eerste zakje Ready-to-Use Therapeutic Food vast (RUTF of gebruiksklare therapeutische voeding) om thuis verder te herstellen.

Na bijna twee weken in het ziekenhuis en nauwgezette zorg de klok rond, is Gift sterk genoeg om herenigd te worden met zijn mama thuis. Zijn oma’s, Helena en Charity, komen hem ophalen. UNICEF geeft hen alle nodige materiaal mee, waaronder een dagelijkse dosis verrijkte pindanotenpasta, of gebruiksklare therapeutische voeding, om hem verder te verzorgen.

“Gift heeft zich heel goed hersteld. Zijn oedemen zijn verdwenen en we nemen hem mee naar huis om zijn kleine broertje te ontmoeten die enkele dagen oud is,” zegt Helena Moses, zijn oma van moederskant, met de groene sjaal.

Gift wordt herenigd met zijn mama, Tabu, die net bevallen is van haar tweede kind.

Nadat Gift’s mama hem heeft voorgesteld aan zijn nieuwe broertje, legt ze uit hoe opgelucht ze is om hem terug te zien glimlachen. De hele familie springt nu in om ervoor te zorgen dat Gift gezond en gelukkig blijft.

Terug thuis ontmoet Gift zijn pasgeboren broertje. Zijn papa geeft hem een van zijn eerste zakjes therapeutische voeding. Hij zal de komende acht weken thuis een onafgebroken behandeling krijgen.

UNICEF in Zuid-Soedan

UNICEF voorziet voedselbehandelingen en noodvoorraden in heel Zuid-Soedan. We werken in delen van het land die het moeilijkst te bereiken en het meest onveilig zijn en proberen zo zorg te bieden aan alle kinderen die getroffen zijn door de crisis.

Alleen al dit jaar zal UNICEF voedingszorg geven aan meer dan 1 miljoen kinderen, waarvan er 200.000 lijden aan ernstige acute ondervoeding, zoals Gift. Met voeding, wondermelk, therapeutische voedingspasta en veel liefde kan een kind volledig herstellen van ernstige acute ondervoeding.

“Als ik een kind in het ziekenhuis zie binnenkomen dat erg ziek is en erg moe, lijkt het soms een hopeloos geval. Maar als het kind het behandelingsproces doorloopt, kan het er binnen twee weken of drie weken weer bovenop zijn. Dat geeft me veel moed en motivatie. Het geeft me hoop dat ondervoeding niet per definitie dodelijk hoeft te zijn, maar kan worden behandeld. Ik vind het fantastisch om te zien hoe een kind ondervoeding overleeft. Dat is wat me doet doorgaan, ” vertelt Jesca Wude Mury, voedingsdeskundige voor UNICEF Zuid-Soedan, terwijl ze een bezoek brengt aan Gift in Al Sabbah.

Hoe kan jij helpen?

Een kind dat aan ernstige, acute ondervoeding lijdt, kan er volledig bovenop komen, als het medische zorg krijgt en toegang heeft tot een eenvoudige, maar innovatieve therapeutische behandeling.

Wondermelk

Therapeutische melk is een poeder op melkbasis voor de behandeling van de ergste gevallen van ernstige acute ondervoeding. In Zuid-Soedan wordt het in het hele land gebruikt als kinderen worden opgevangen in noodvoedingscentra en ziekenhuizen. Deze succesvolle formule bevat toegevoegde plantaardige vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen en verhoogt de kans dat kinderen overleven enorm.

 

 

Gebruiksklaar therapeutisch voedsel (RUTF)

Gebruiksklaar therapeutisch voedsel (RUTF): de verrijkte pindapasta – een levensreddend voedingsmiddel – is genoeg om een ernstig ondervoed kind, zoals Gift, weer gezond te maken. Wat nog beter is aan de pasta is dat het rechtstreeks uit de wikkel wordt gegeten, dus het hoeft niet met water te worden gemengd.

Doe een gift voor de kinderen in Zuid-Soedan