Zware overstromingen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe

UNICEF zet zich verder in voor kinderen en gezinnen getroffen door cycloon Idai en cycloon Kenneth.

In maart liet cycloon Idai een spoor van verwoesting na in Malawi, Mozambique en Zimbabwe. Minder dan zes weken later hield cycloon Kenneth lelijk huis in Mozambique, met zware regenval, krachtige windstoten en dodelijke overstromingen tot gevolg. Opnieuw verloren vele kinderen hun huis, hun school, vrienden en familie.

Prudence zit voor wat overblijft van haar huis in Chimanimani, Zimbabwe. ©UNICEF/UN0303165/Mukwazhi/UNICEF

Prudence, 5 jaar, herinnert zich de laatste keer dat ze haar broer Proud zag. Zonder hem zou ze de verwoestende overstromingen die Zimbabwe troffen niet kunnen navertellen. Proud zelf liet het leven door dat van zijn zus te redden.

“Hij tilde me op, tot ik iets vond waar ik me kon aan vasthouden,” vertelt ze met een zacht stemmetje. “Maar hij werd meegesleurd door het water.”

Prudence verloor 3 broers en zussen en een neef op dezelfde dag. Een maand na de ramp, begon ze naar een kindvriendelijke ruimte te gaan ondersteund door UNICEF vlakbij waar ze woont.

Doe nu een gift om kinderen te helpen overleven

Mozambique. Twee meisjes waden door het overstromingswater in Pemba, Mozambique, na de hevige regenval veroorzaakt door cycloon Kenneth. ©UNICEF/UN0306052/De Wet

Wat is er gebeurd?

De tropische Cycloon Idai kwam op 14 maart aan land in de haven van Beira, Mozambique, en trok vervolgens verder door de regio. Miljoenen mensen in Malawi, Mozambique en Zimbabwe werden getroffen. Het gaat om de ergste natuurramp die Zuidelijk Afrika trof in de laatste twee decennia.
Op 27 april 2019 werd het noorden van Mozambique getroffen door Cycloon Kenneth. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg het land twee krachtige tropische cyclonen te verduren in hetzelfde seizoen.

De verwoestingen die beide cyclonen aanrichtten, brengen het aantal kinderen die dringend humanitaire hulp nodig hebben – op vlak van gezondheidszorg, voeding, bescherming, onderwijs, water en sanitaire voorzieningen – op bijna 1.4 miljoen in Mozambique alleen al.

UNICEF zet alles in het werk om kinderen en families bij te staan in de getroffen regio’s.

Wat doet UNICEF?

We zorgen voor medische noodhulp

Als de toegang tot basisdiensten, zoals gezondheidszorg, langdurig wordt onderbroken, krijgen ziekten vrij spel en kan de ondervoedingsgraad pieken. Vooral kinderen zijn dan bijzonder kwetsbaar.

UNICEF leverde vaccins om 900.000 mensen in te enten tegen cholera. Ook zetten we ons in om malaria te voorkomen in de gebieden die getroffen zijn door de cycloon. Daarvoor zijn ongeveer 1 miljoen muskietennetten nodig. UNICEF kon er tot nu toe 500.000 leveren waarvan er al meer dan 116.000 werden verdeeld.

Schenk een muskietennet

In Zimbabwe, gaf UNICEF levensreddende informatie aan meer dan 60.000 mensen om ziekten te voorkomen die door water worden overgedragen. Ook werd een vaccinatiecampagne tegen cholera opgezet, in samenwerking met Zimbabwe’s ministerie van Volksgezondheid en Kinderbescherming en de WHO, om meer dan 480.000 mensen te beschermen.

In Mozambique worden vaccins tegen cholera klaargemaakt in een opvangcentrum voor mensen die ontheemd zijn door cycloon Idai. © UNICEF/UN0298610/Oatway

We zorgen voor toegang tot veilig water en sanitaire voorzieningen

Zonder veilig water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, lopen kinderen een groot risico op ziekten die kunnen voorkomen worden, zoals diarree, tyfus en cholera. Ook zijn ze zo nog kwetsbaarder voor ondervoeding.

Sinds Malawi werd getroffen door cycloon Idai, bezorgde UNICEF veilig water aan meer dan 53.000 mensen. Ook installeerden we toiletten voor meer dan 51.000 mensen. In Beira, een stad in Mozambique die zwaar getroffen is door cycloon Idai, hielp UNICEF de watervoorziening herstellen voor 500.000 mensen.

Het water begint te stromen uit een pomp die werd geïnstalleerd in een opvangcentrum voor mensen die ontheemd zijn door cycloon Idai. ©UNICEF/UN0297932/Oatway

We verzekeren de toegang tot onderwijs

Vele scholen en ziekenhuizen zijn verwoest, beschadigd of worden gebruikt als opvangplaats. Voor kinderen kan een langdurige onderbreking van hun schoolparcours vernietigende gevolgen hebben, zowel op korte als op lange termijn.
Onderwijs is essentieel om kinderen te helpen een gevoel van normaliteit terug te vinden na traumatische gebeurtenissen, maar ook voor hun ontwikkeling en toekomstperspectieven. Samen met onze partners deelden we daarom schoolpakketten uit aan kinderen die zijn getroffen door de overstromingen. UNICEF schaalt ook de psychosociale ondersteuning op om kinderen bij te staan en zet alles in het werk om kinderen die gescheiden zijn van hun ouders te herenigen met hun familie.

Nilda, 6 jaar oud, met een schoolpakket dat ze kreeg van UNICEF in Beira, Mozambique. ©UNICEF/UN0299183/Oatway

Hoe jij kan helpen

Families in Mozambique, Malawi en Zimbabwe hebben dringend hulp nodig door de impact van cycloon Idai en Kenneth. UNICEF zet alles in het werk om ze zo snel mogelijk te helpen.

Doe nu een gift om kinderen te helpen overleven