Secure payment
Update op 17 april 2025
In het oosten van de Democratische Republiek Cogo (DRC) zijn sinds de heropleving van het conflict begin dit jaar al meer dan een miljoen mensen op de vlucht geslagen. Onder hen bevinden zich ook 400.000 kinderen. Velen van hen zoeken onderdak in scholen, kerken of zelfs in de open lucht met maar beperkte middelen tot hun beschikking, zoals zuiver drinkwater of medische zorg. In Zuid-Kivu, een provincie in het oosten van de DR Congo, is de gezondheidssector ook overbelast met overvolle ziekenhuizen en tekorten aan medicijnen en apparatuur. 15 gezondheidscentra zijn bijna volledig verwoest. Ook uitbraken van cholera, mazelen en mpox teisteren de bevolking als gevolg van slechte hygiënische omstandigheden.
Sinds januari 2025 is het aantal ernstige schendingen tegen kinderen verdrievoudigd. Gegevens van UNICEF tonen aan dat het aantal gevallen van seksueel geweld met 2,5 keer is toegenomen, ontvoeringen met 6 keer, moorden en verminkingen met 7 keer, en aanvallen op scholen en ziekenhuizen met 12 keer.
De conflictpartijen in de regio’s richten zich op jongeren door massale rekruteringscampagnes op te zetten. Hierdoor is het risico op ontvoering en gedwongen rekrutering van kinderen aanzienlijk toegenomen. De DR Congo heeft al een van de hoogste aantallen geverifieerde gevallen van kinderrekrutering in conflicten sinds de wereldwijde registratie begon in 2005.
Het aantal gevallen van seksueel geweld tegen kinderen is schrikbarend hoog. Uit recente rapporten blijkt dat kinderen verantwoordelijk zijn voor meer dan 40% van de 10.000 gevallen van seksueel geweld en verkrachting die alleen al in januari en februari zijn gemeld. UNICEF schat dat tijdens de meest intense fase van het conflict dit jaar in het oosten van de DRC elk half uur een kind werd verkracht.
Onderwijs getroffen
Ook het onderwijs is zwaar getroffen in de regio’s. In Zuid-Kivu zijn meer dan 1.000 scholen gesloten en meer dan 300.000 kinderen kunnen door de samenloop van gevolgen niet meer naar school gaan. In Bukavu alleen al zijn 19 scholen veranderd in geïmproviseerde schuilplaatsen voor ontheemde gezinnen. Dit benadrukt de dringende behoefte aan alternatieve oplossingen die zowel het onderwijs als hun humanitaire behoeften kunnen ondersteun.
UNICEF en zijn partners werken in Zuid-Kivu aan het heropenen van scholen, pleiten voor ontmijning en beoordelen beschadigde faciliteiten voor snelle rehabilitatie. Jean François Basse, UNICEF’s vertegenwoordiger in de DR Congo, bezocht de regio begin maart 2025 en getuigde van de uitzichtloze situatie voor kinderen: “Ik ontmoette niet-begeleidde kinderen die alles zijn kwijtgeraakt. Hun nood is immens. Elke dag zonder sterkere humanitaire hulp, verergert hun lijden.”
Humanitaire hulp
Als reactie op deze kritieke situatie schalen UNICEF en zijn partners de levensreddende hulp voor kinderen en gezinnen op. Al 40% van de niet-begeleide kinderen werd terug herenigd met hun families in de provincie. Daarnaast hebben we ook vier "luisterpunten" opgezet, die psychosociale hulp bieden aan de getroffen kinderen en hun gezinnen.
Door de vernietiging van infrastructuur in en rond Goma (de hoofdstad van Noord-Kivu) werd de watervoorziening van honderdduizenden mensen afgesneden. Momenteel voorzien we dagelijks 700.000 mensen – waaronder 364.000 kinderen – van schoon drinkwater, onder meer via nooddistributie en chloorstations langs de kust. En ook in Zuid-Kivu verbetert de toegang tot zuiver water en sanitaire voorzieningen. Drie zuiveringsstations zorgen dagelijks voor 180.000 liter schoon water.
Toch blijft de situatie kritiek: veel mensen drinken nog steeds ongezuiverd water uit het Kivumeer, wat de verspreiding van cholera verder aanwakkert. Kinderen die in conflictgebieden leven, lopen namelijk drie keer meer kans om te sterven aan watergerelateerde ziektes dan door geweld. Alleen al in 2025 werden 377 gevallen van cholera gemeld, waarvan 146 eind februari.
In februari verleenden UNICEF en zijn partners mentale gezondheidszorg en psychosociale hulp aan meer dan 1.900 kinderen in de DRC. Ten slotte versterken we de steun aan gezondheidscentra om mpox- en cholera-uitbraken aan te pakken, met name door middel van medische behandelingen, voedingszorg en mentale gezondheidszorg.
UNICEF roept alle partijen op om prioriteit te geven aan burgerbescherming en om humanitaire organisaties hun werk te laten doen.
Wil je graag meer weten over humanitaire crises en de impact ervan op de rechten van kinderen?
Luister dan naar de derde aflevering van onze podcast ‘Time to Talk’.