Van 16 tot en met 26 juni 2025 vonden in Bonn, Duitsland, de tussentijdse VN-klimaatonderhandelingen plaats, officieel bekend als de 62e sessie van de Subsidiary Bodies (SB62). Deze bijeenkomst bracht onderhandelaars van over de hele wereld samen om verdere stappen te zetten in de uitvoering van het internationaal klimaatbeleid.
Tijdens deze gesprekken proberen landen om technische knelpunten op te lossen, vertrouwen op te bouwen en de volgende wereldwijde klimaatconferentie, COP30, voor te bereiden die eind november in Bélem, Brazilië, plaatsvindt.
Aangezien de klimaatcrisis ook een kinderrechtencrisis is, was Kobe, klimaatexpert bij UNICEF België, aanwezig om de onderhandelingen te volgen vanuit een kinderrechtenperspectief.
De klimaatcrisis bedreigt kinderen in hun recht om te leven, gezond op te groeien en zich volledig te ontwikkelen - mentaal én lichamelijk. Kinderen vormen bijna een derde van de wereldbevolking en de helft van alle mensen die in extreme armoede leven. Ze worden het hardst getroffen door de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittegolven, luchtvervuiling en toenemende natuurrampen (overstromingen en droogtes). Volgens recente rapporten van UNICEF wordt verwacht dat deze effecten in de toekomst alleen maar zullen toenemen.
Tijdens de klimaatonderhandelingen kwamen verschillende thema’s aan bod die rechtstreeks verband houden met de leefwereld van kinderen. Zo werd er onder meer gesproken over adaptatie, waarbij landen op zoek moeten gaan naar manieren om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Vanuit UNICEF zorgen we ervoor dat de onderhandelaars rekening houden met het verminderen van de uitstoot (reduce), het beschermen van kinderen tegen de impact van het klimaat (protect) en het versterken van hun positie en inspraak van kinderen bij het vormen van het beleid (empower).
Zo waren enkele vertegenwoordigers van de Vlaamse Jeugdraad en Forum des Jeunes aanwezig in Bonn om de stem van kinderen en jongeren uit Vlaanderen en Wallonië mee te nemen in de gesprekken. Ze hielden contact met Europese jongeren en gingen in gesprek met onderhandelaars om aandacht te vragen voor kinderrechten in het klimaatbeleid.
De aanbevelingen van kinderen vormen al langer een basis voor reflectie. In 2023 organiseerde UNICEF België de eerste Belgische Kinderklimaattop. Kinderen uit heel België dachten na over thema’s als klimaatrechtvaardigheid en -migratie, en stelden creatieve oplossingen voor. Deze aanbevelingen werden meegenomen naar de onderhandelingstafels in Dubai, waar COP28 plaatsvond. Meer hernieuwbare energiebronnen, een concreet plan tegen klimaatrisico’s en snellere ontwikkeling van technologieën met lage uitstoot, zoals (groene) waterstof, kernenergie en hernieuwbare energie, werden in de besluiten opgenomen.
Een ander cruciaal thema tijdens de onderhandelingen was financiering. Een rapport van UNICEF en partners: “Falling short: addressing the climate finance gap for children” toont aan dat slechts 2,4% van alle internationale klimaatfinanciering naar specifieke projecten voor kinderen gaat. UNICEF pleit daarom dat er meer nodig is voor kinderen.
De aanwezigheid van jongerenvertegenwoordigers en kinderrechtenexperts in Bonn is een stap in de goede richting. Toch blijft UNICEF benadrukken dat het kinderrechtenperspectief niet alleen op papier mag blijven staan. In de gesprekken komt er stilaan meer aandacht voor verwijzingen naar kinderen, maar dat volstaat niet. Te vaak proberen landen de context te veralgemenen of specifieke verwijzingen weg te laten.
UNICEF en partnerorganisaties dringen erop aan om die context juist te behouden, en om kinderrechten niet vrijblijvend te vermelden, maar er ook echt naar te handelen. Daarnaast roepen we op tot een kwalitatief en ambitieus klimaatbeleid, waarbij de rechten en noden van kinderen structureel worden geïntegreerd.
Referenties in teksten zijn slechts een beginpunt. Maar zonder degelijk uitgewerkt beleid, monitoring én middelen blijven kinderen onvoldoende beschermd.
Stap jij zondag 5 oktober mee met UNICEF België door Brussel voor het klimaat? Ontdek hier meer informatie.