Transparantie, ethiek en controle.
Verschillende controles worden uitgevoerd op onze kosten en uitgaven:
- Interne audit, bovenop controle van de raad van bestuur
- Externe audit door een onafhankelijke bedrijfsrevisor
- Controle door de FOD Financiën
- Opvolging door UNICEF internationaal
- Neerlegging van de jaarrekeningen bij de Nationale Bank
- Neerlegging van de jaarrekeningen op de griffie van de rechtbank van koophandel
Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving
UNICEF België is een van de stichtende leden van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (VEF). Concreet betekent dit dat alle donateurs, medewerkers en personeelsleden het recht hebben op informatie. Zij worden minstens één keer per jaar geïnformeerd over wat er met de ingezamelde fondsen gebeurt.
Voorbeeld verdeling gift
Als je dus 100€ schenkt aan UNICEF dan gebeurt de verdeling (volgens een gemiddelde van de laatste 5 jaar/ 2018-2022) van deze gift als volgt:
UNICEF zet de ontvangen fondsen wereldwijd in waar de nood voor kinderen het hoogst is. Deze middelen worden gebruikt voor structurele hulp (bv. de installatie van waterpompen, duurzame onderwijsoplossingen, enz.) of humanitaire hulp bij rampen die door de mens of door de natuur veroorzaakt zijn (therapeutische voeding voor kinderen die aan ernstige acute ondervoeding lijden, vaccinaties, enz.)
UNICEF België waakt ook over de naleving van het Kinderrechtenverdrag in ons land. Zo laat het “What Do You Think?”-project de stem van kinderen en jongeren in België horen en informeert of interpelleert onze beleidsmakers over alles wat de kinderrechten aangaat en speciale aandacht vereist.
We stellen alles in het werk om ons publiek te informeren over de situatie van de kwetsbaarste kinderen wereldwijd en in België en over de noodzaak om hen te helpen. Onze vrijwilligers helpen ons hierbij door de berichten, boodschappen en rapporten van onze organisatie te verspreiden, maar ook door fondsenwervende acties te organiseren.
Deze acties zetten nog meer mensen ertoe aan een gift te doen en helpen ons om de minimumdrempel van 70% aan fondsen die we voor programma’s op het terrein willen reserveren, te verhogen.
Omdat we voor 100% afhankelijk zijn van vrijwillige bijdragen, doen we regelmatig een beroep op de vrijgevigheid van de Belgische bevolking om de programma’s van UNICEF op het terrein te financieren. Dit heeft een kostprijs. Het gaat om investeringen in ons meter-en-peterprogramma en in de mailings die we versturen waarin we het publiek uitnodigen om onze acties te steunen.
Het omvat ook de opleiding van de wervers die mensen aanspreken aan winkelketens en op evenementen en die van huis tot huis gaan om een financiële bijdrage te vragen in naam van onze organisatie.
Deze fondsenwervende activiteiten houden we zo kostenefficiënt mogelijk zodat we een maximum aan middelen kunnen inzetten voor onze programma’s voor de kinderen.
Om onze uitgaven en de toewijzing van giften aan UNICEF op internationaal niveau correct te beheren, is een nauwgezette, gedetailleerde boekhouding noodzakelijk. Deze administratieve ondersteuning helpt ook de medewerkers van UNICEF België om hun werk efficiënt uit te voeren en hun doelstellingen te bereiken.