In Afghanistan slaagt ongeveer 70 procent van de gezinnen er amper of niet in om in hun basisbehoeften te voorzien. Bovenop de chronische armoede, droogte, conflicten en uitbraken van ziekten komen, moeten ze nu ook de winterse temperaturen trotseren. De noden van de Afghaanse bevolking zijn daardoor nog acuter. In de winter kunnen de temperatuur in Afghanistan immers tot ver onder het vriespunt dalen.

Zelfs voor de machtsovername door de Taliban in Afghanistan leefde naar schatting 58% van de kinderen al in armoede. 56% van de kinderen ondervond de gevolgen van multidimensionale armoede, wat betekent dat ze ofwel in slechte gezondheid verkeren, of niet naar school kunnen, of een ontoereikende levensstandaard hebben enzovoort. Vooral voor vrouwen en meisjes, wiens fundamentele rechten en vrijheden op grote schaal worden geschonden, is de situatie onaanvaardbaar.
 

De komende maanden willen we meer dan 815.000 mensen bereiken met humanitaire hulp. Daarbij zetten we vooral in op humanitaire geldtransfers, zodat gezinnen op een waardige manier in hun eigen noden kunnen voorzien. 

UNICEF legt ook voorraden aan van medisch materiaal, voeding, water en hygiënekits op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn bij zware sneeuwval. In het kader van onze  winterhulp blijven we ook gezondheidsinstellingen, scholen, kinderopvangcentra en kindvriendelijke ruimten ondersteunen.
 

Eind augustus werden grote delen van Pakistan getroffen door overstromingen. Nu het water zich langzaam terugtrekt, wordt de omvang van de schade duidelijk. Honderdduizenden huizen, ziekenhuizen, openbare nutsvoorzieningen, waterinfrastructuur en scholen zijn vernield of beschadigd. 

Vele gezinnen wonen nu in huizen die zwaar gehavend zijn door het water terwijl ze niet over de middelen beschikken om ze weer op te bouwen. Andere families hebben zelfs geen dak meer boven hun hoofd en wonen in kampen waar ze zich amper tegen de kou kunnen beschermen. 

Kinderen en gezinnen hebben dringend extra steun nodig voor het extreem koud wordt.

Samen met onze partners deelden we tot nu toe al 15.000 dekens uit aan gezinnen in Balochistan en Khyber Paktunkwa. Meer dekens en andere artikelen zijn besteld. 
Ook hebben we dringend extra financiering nodig om winterkits te leveren aan 120.000 schoolgaande kinderen met warme truien en jassen, laarzen, wollen mutsen, handschoenen, sjaals en sokken. 

Warme kleding kan aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma en longontstekingen, helpen voorkomen, vooral bij pasgeborenen en baby’s.

In Syrië sleept het conflict al bijna 12 jaar aan en daar komt nu ook de winter bovenop. Die brengt in Syrië zware regenval en vrieskou met zich mee. Door de economische crisis hebben mensen onvoldoende middelen om zich te verwarmen en ze kunnen niet in de basisbehoeften van hun kinderen voorzien. Er is geen geld om warme kleding aan te schaffen. Ook COVID-19 blijft zich verspreiden onder de bevolking, wat de situatie nog moeilijker maakt. 

Zoals elk jaar staat UNICEF klaar om kinderen en gezinnen die gevaar lopen, te hulp te snellen. Het gaat om 750.000 kinderen in Syrië en in de buurlanden waar ze als vluchtelingen worden opgevangen, zoals in Irak, Jordanië, Libanon en de Staat Palestina. Het winterprogramma richt zich vooral op de jongste en meest kwetsbare kinderen of op kinderen die zich in belegerde of moeilijk bereikbare gebieden bevinden.

We verstrekken cash en waardebonnen zodat gezinnen in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien, leveren winterkits met warme kleding zoals een winterjas, een wollen trui, thermisch ondergoed, een dikke winterbroek, een wollen muts, een sjaal, handschoenen, winterlaarzen en een warme pyjama, voorzien scholen tijdens de wintermaanden van brandstof en verwarming zodat de kinderen naar school kunnen blijven gaan en beschermen water- en sanitaire voorzieningen zodat deze ook in barre weersomstandigheden kunnen blijven functioneren.

Vele gezinnen in Oekraïne zijn maanden geleden op de vlucht geslagen en zijn alles verloren. Ze hebben al moeite om in hun basisbehoeften te voorzien en krijgen nu ook te maken met de extra kosten en de moeilijkheden die de winter met zich meebrengt. Door de aanvallen op de energie-infrastructuur zijn er ook regelmatig stroomonderbrekingen.

Terwijl we verder inzetten op kinderbescherming, onderwijs, water, en hygiëne, gezondheid en voeding – alle componenten van humanitaire hulp – verdeelt UNICEF ook warme kleding en andere winterartikelen, zoals brandstof en apparatuur om ziekenhuizen, scholen en Spilno-centra te verwarmen. Ook voorzien we ondersteuning in cash op lokaal niveau om mensen in nood te helpen zodat ze zelf materiaal kunnen aanschaffen volgens hun eigen specifieke noden. 

Een ander aspect van UNICEF's plan voor winterhulp in Oekraïne is ervoor te zorgen dat kinderen met een handicap - die in tehuizen of bij pleeggezinnen wonen - voldoende winterkleding, dekens en warmte hebben.