UNICEF schat dat ten minste 40 miljoen kinderen in deze landen niet het minimum aan gevarieerde voeding binnenkrijgen dat ze nodig hebben om goed te kunnen groeien en zich gezond te ontwikkelen. 21 miljoen kinderen hebben helemaal geen toegang tot voldoende voedsel om aan de minimale voedselbehoeften te voldoen, waardoor ze een hoog risico lopen op ernstige acute ondervoeding.

Tegelijk is de prijs van kant-en-klare therapeutische voeding die nodig is om kinderen met ernstige acute ondervoeding te behandelen, de afgelopen weken met 16 procent gestegen door duurder geworden ingrediënten en grondstoffen.

Daardoor krijgen zo’n 600.000 kinderen nu geen levensreddende behandeling en lopen zij het risico te overlijden.

Ernstige ondervoeding, waarbij kinderen veel te mager zijn voor hun lengte, is de meest zichtbare en dodelijke vorm van ondervoeding. Een ernstig ondervoed kind onder vijf jaar loopt 11 keer meer kans om te overlijden dan een goed gevoed kind.

UNICEF roept de wereldleiders in voorbereiding op de G7 op om 1,2 miljard dollar vrij te maken om de ondervoeding te bestrijden en te voorkomen dat miljoenen kinderen in de getroffen landen overlijden.  

Het is moeilijk te beschrijven wat het betekent voor een kind om 'ernstig acuut ondervoed' te zijn, maar als je een kind ontmoet dat aan deze meest dodelijke vorm van ondervoeding lijdt, begrijp je het - en vergeet je het nooit meer. De wereldleiders die in Duitsland bijeenkomen voor de G7 kunnen het leven van deze kinderen redden. Er is geen tijd te verliezen. Wachten tot de hongersnood wordt uitgeroepen, is wachten op de dood van kinderen.