Masha houdt haar knuffel stevig vast terwijl ze samen met haar mama per bus wordt geëvacueerd op 7 juni 2023. Ze lieten hun huis achter dat in de  overstroomde buitenwijken van Cherson staat, samen met al hun bezittingen. Ze hadden amper de tijd om te vluchten. 

"Vandaag zat ik voor het eerst van mijn leven in een boot", vertelt ze. "Ik was bang dat ik zou verdrinken, maar dat is gelukkig niet gebeurd."

De zevenjarige Anya en haar 15-jarige broer Ernest moesten ook uit de overstromingen worden gered. Nu zitten ze in de bus, klaar om te vertrekken, in afwachting van hun evacuatie uit Cherson. "Ik las gisteren op het internet over de verwoesting van de dam en kon het niet geloven," zegt Ernest geschokt. "Maar toen zag ik ineens het water door onze straat stromen."

Ernests vader, Dmitry, had net genoeg tijd om de belangrijkste documenten van de familie in te pakken voordat de overstroming het hele huis verwoestte.

"We hebben de oorlog in dit huis overleefd, maar nu is het weg. Alles staat onder water. Het hele gebied staat onder water."

Kinderen in het door oorlog verscheurde Oekraïne leven sinds het begin van de oorlog in februari 2022 in zeer moeilijke omstandigheden. Velen van hen zijn getraumatiseerd door het geweld, de bombardementen en het steeds weer moeten vluchten voor gevaar.  De verwoesting van de dam verhoogt de stress en de psychologische druk nog verder. 

UNICEF heeft kindvriendelijke Spilnocentra opgezet op verschillende locaties rond Cherson, waar kinderen uit de getroffen overstromingsgebieden met leeftijdsgenootjes kunnen spelen om even het gevoel te hebben dat alles in zijn normale plooi valt, hoe kort dat ook mag zijn.

UNICEF-teams van getrainde medische professionals en psychologen zijn aanwezig in de Spilno-centra, maar ook op doorgangs- en evacuatiepunten om zorg en ondersteuning te bieden aan reizende kinderen en hun families. 

Het stuwmeer boven de dam voorzag vele gezinnen van veilig drinkwater. Dat is nu schaars, waardoor het risico van door water overgebrachte ziekten toeneemt.

UNICEF leverde 100.000 flessen water, meer dan 10.000 waterzuiveringstabletten en 1.700 hygiënekits. We werken ook samen met de Oekraïense regering en met onze partners om de beschadigde water- en rioleringsinfrastructuur te herstellen.
 

UNICEF geeft gezinnen een ondersteuning in cash zodat ze het broodnodige kunnen kopen. Er werden al humanitaire geldbedragen overgemaakt aan ongeveer 4.500 gezinnen die door de instorting van de dam zijn getroffen. Ze krijgen drie maanden lang financiële steun, voor maximaal vijf personen per gezin. De registratie voor meer geldtransfers is gaande.