Dit jaar begon met naar schatting 274 miljoen mensen die humanitaire hulp en bescherming nodig hadden. In de loop van het jaar namen deze noden aanzienlijk toe, grotendeels als gevolg van conflicten, waaronder de oorlog in Oekraïne, toenemende voedselonzekerheid, dreigende hongersnood als gevolg van klimaatverandering en de verwoestende overstromingen in Pakistan. In de hele wereld vormen de weer opkomende uitbraken van ziekten, zoals cholera en mazelen die een extra gevaar vormen voor kinderen in noodsituaties. 

De aanhoudende gevolgen van de COVID-19-pandemie en de wereldwijde economische ontwrichting en instabiliteit, waaronder de inflatie en de stijgende voedsel- en brandstofprijzen, hebben een verwoestende impact op het leven en het welzijn van miljoenen kinderen. 

Klimaatverandering verergert de omvang en intensiteit van noodsituaties. De afgelopen tien jaar waren de warmste ooit gemeten en het aantal klimaatgerelateerde rampen is in de afgelopen dertig jaar verdrievoudigd. Vandaag leven meer dan 400 miljoen kinderen in gebieden met een hoge of zeer hoge waterkwetsbaarheid. 

Tegelijkertijd steekt een recordaantal kinderen de grens over, met familie of alleen. In totaal zijn wereldwijd bijna 37 miljoen kinderen ontheemd als gevolg van opeenvolgende crises. Zo’n hoog aantal ontheemde kinderen is sinds de Tweede Wereldoorlog niet voorgekomen.

De verwoestende gevolgen van de klimaatverandering zijn een altijd aanwezige bedreiging voor kinderen. Daarom geven we prioriteit aan klimaatadaptatie en het opbouwen van veerkracht als onderdeel van onze humanitaire respons. Dit zal ons helpen om kinderen te bereiken die de crises van vandaag doorstaan, terwijl we hen en hun gemeenschappen ook helpen zich voor te bereiden op crises die nog moeten komen.

Nationale en lokale organisaties centraal stellen bij humanitaire operaties is een belangrijke strategie in de humanitaire respons van UNICEF. De belangrijkste resultaten in 2022 werden mogelijk gemaakt door de partnerschappen van UNICEF, onder meer met humanitaire landenteams, VN-organisaties, maatschappelijke en niet-gouvernementele organisaties, nationale en lokale hulpverleners en partners.

Nu de humanitaire nood ongekend hoog is, roept UNICEF de partners op om de steun voor levensreddende humanitaire hulp voor kinderen te verhogen, de flexibiliteit van deze financiering te maximaliseren, prioriteit te geven aan klimaatadaptieve anticiperende actie en paraatheid en te zorgen voor rechtvaardige en principiële humanitaire hulp.