De situatie op dit moment  

Zowel in Oekraïne als in de landen waar de Oekraïense vluchtelingen verblijven, is de situatie nog steeds complex en enorm onvoorspelbaar. UNICEF blijft de humanitaire hulp opschalen door overheden te ondersteunen en nationale systemen, zoals het gezondheidssysteem, te versterken.

Hoe helpt UNICEF in Oekraïne

UNICEF is al 25 jaar aanwezig in Oekraïne. Mobiele UNICEF-teams bieden onmiddellijke hulp aan gezinnen en kinderen in nood. Jouw hulp is daarbij van levensbelang. Dankzij jouw gift kunnen we levensreddende middelen leveren zoals veilig drinkwater, voeding, winterkleding, hygiënepakketten en essentiële medicijnen. Ook zetten we ons in om kinderen toegang tot noodonderwijs te geven en bieden we psychologische ondersteuning voor getraumatiseerde kinderen. 

Hulp in de buurlanden

Naast onze hulp in Oekraïne zelf bieden we ook noodhulp in de omringende landen zoals Polen, Moldavië, Roemenië en Hongarije om tegemoet te komen aan de dringende behoeften van kinderen en gezinnen op de vlucht. In deze landen zette UNICEF samen met zijn partners 33 Blue Dots op, veilige ruimtes waar kinderen en hun families even tot rust kunnen komen en medische hulp, voedsel en psychosociale zorg krijgen. Daarnaast vinden de families op de vlucht hier informatie over hoe ze verder kunnen en registreren we alle kinderen die de grens over komen. Ook hiervoor is jouw hulp hard nodig.