Voor de VRTNWS portretreeks "10 jaar Arabische Lente", maakte de redactie van oorlogsjournalist Rudi Vranckx in 2021 deze aangrijpende reportage over het leven van de Syrische kinderen die bijna niets anders kennen dan oorlog, chaos en verwoesting. 

2.5 miljoen Syrische kinderen tussen 5 en 17 jaar gaan niet naar school. Nog eens 1,6 miljoen kinderen lopen het risico met school te stoppen. Heel wat scholen zijn verwoest of worden gebruikt voor andere doeleinden.

Ook durven veel ouders hun kinderen eenvoudigweg niet naar school te sturen door de vele aanvallen op schoolgebouwen. Het is voor UNICEF cruciaal om zoveel mogelijk kinderen terug op de schoolbanken te helpen. Zonder onderwijs zullen niet alleen zij, maar ook hun families en het hele land voor onoverkomelijke uitdagingen komen te staan. Tegelijkertijd biedt de school een stevig kader in het dagelijkse leven van de kinderen, wat essentieel is in zo'n traumatiserende periode van hun leven.

UNICEF ondersteunt scholen in en rond Syrië. We verbeteren onderwijsfaciliteiten en geven opleidingen aan leerkrachten. We verdelen schoolmateriaal en informeren gezinnen over het belang om hun kinderen naar school te blijven sturen.