Door de jaren heen stelde Helmut regelmatig zijn muzikale talenten ten dienste van UNICEF en de kinderen. Zo zong hij in 2008 op het “Stars for Europe”-concert aan de voet van het Brusselse Atomium en nam hij in 2010 deel aan het concert “Haïti Lavi 12-12”, georganiseerd voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti.
 
In 2012 en 2013 was Helmut Lotti aanwezig op een heleboel evenementen : de persconferentie die de actie « Thee voor Syrië » van het Consortium 12-12 lanceerde, de uitzending van de Beau Vélo de Ravel, de lancering van de MontBlanc vulpen waarvan de opbrengst naar UNICEF gaat, de ING-dag in het Boudewijnstadion. Helmut laat ook zijn sportieve kant zien, en deed voor UNICEF onder andere mee aan de 24 Hours Cycling in Zolder, de 20 km van Brussel, de Starwood Bike Ride, de Stair Climbing Race van het Sheraton hotel, en het Na-Tour criterium in Sint-Niklaas.

Om de 30 jaar van het kinderrechtenverdarg te vieren overhandigde hij samen met Nafi Thiam een UNICEF-pakje voor Manneken Pis aan het Brusselse stadsbestuur.