In 2016 bezocht Orlando Bloom Oekraïne om de wereldwijde onderwijscrisis onder de aandacht te brengen waarmee kinderen in noodsituaties te maken hebben. Zo bezocht hij er een school in Slovyansk, die UNICEF mee hielp heropbouwen. UNICEF voorzag nieuw schoolmateriaal en spelletjes en leidde een schoolpsycholoog op om kinderen te helpen omgaan met hun trauma’s.

Als vader vind ik het heel moeilijk me te moeten voorstellen hoeveel kinderen door dit conflict getroffen zijn. Tijdens mijn reis heb ik vreselijke verhalen gehoord over kinderen die te voet moesten vluchten en alles achterlaten, ook de veiligheid van hun huizen en klaslokalen.

In 2017 reisde hij naar de stad Diffa in Niger om er de aanhoudende humanitaire crisis rond het Tsjaadmeer onder de aandacht te brengen. Het geweld van Boko Haram veroorzaakte massale volksverhuizingen. Honderdduizenden kinderen kwamen daardoor in een kritieke situatie, konden niet meer naar school en liepen het risico ondervoed te geraken. Hij bezocht er tijdelijke leercentra en WaSH-programma’s van UNICEF in de vluchtelingenkampen. Op de fot hierboven doet hij gek met de driejarige Moustapha die wordt behandeld voor ernstige acute ondervoeding met oedeem op de voedingsafdeling van het Mother and Child Center in Diffa, Niger. (© UNICEF/Tremeau)